Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sezona gripe u punom je jeku, a u bolnici za Infektivne bolesti Fran Mihaljević doznajemo da je jedno dijete proteklih dana umrlo nakon komplikacija uzrokovanih gripom gripe. Do danas je evidentirano 615 oboljelih, a vrhunac epidemije tek se očekuje.


Ambulante su ovih dana pune gripoznih pacijenata. Mjesec dana otkako se pojavila epidemija gripe odnijela je i prvu žrtvu - dijete. Obdukcija Klinike za infektivne bolesti doktor Fran Mihaljević pokazala je da je 16-mjsečno dijete umrlo od gripe.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Gettyimages) ''Bila sam u njihovim raljama, ne daj Bože nikome... Nisam imala priliku dokazati da mogu brinuti o svojoj bebi. Moje dijete je živo, oštećenog zdravlja, ali živo" Građani se pred Klaićevom opraštaju od preminule djevojčice - 7 Psihologica o sustavu socijalne skrbi: "Danas bih kriknula, kao mama, kao psiholog, kao netko tko tri desetljeća radi u sustavu"

"Nedavno je bilo jedan smrtni slučaj kod jednog djeteta kod kojeg je dokazan virus gripe, za druge slučajeve ne znam, znam to što je bilo u Klinici", rekao je dr. Ivan Puljiz iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

S tegobama gripe samo u zagrebačku zaraznu bolnicu svaki dan dođe dvadesetak osoba. U prosjeku petero od njih ostane i na bolničkom liječenju.

Osim što je sama po sebi neugodna, gripa ove godine ne nosi ništa dramatično. Uobičajeni sojevi virusa, očekivan pobol.

"Otprilike u isto vrijeme je počela kao prošle godine i podjednak broj oboljelih kao što smo imali u ovo doba prošle godine", rekao je dr. Bernard Kaić iz Hvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vožnju javnim prijevozom mnogi jednostavno ne mogu izbjeći, ali u sezoni gripe dobro je izbjegavati veće skupine ljudi i redovito prati ruke.  

Oko 600 tisuća građana ne mora izbjegavati ni gripozne, ni javni prijevoz. Oni su se pripremili za aktualnu epidemiju - cijepljenjem.