Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi nastavak u aferi Dijagnoza. USKOK je podnio zahtjev za proširenjem istrage protiv još sedam osoba. Sumnjiči ih se za nove slučajeve lažnih invalidskih mirovina.


O mitu koje su primali uhićeni liječnici i drugi zdrastveni djelatnici sve je više informacija. USKOK u novom izvješću spominje konkretne slučajeve. 

Vezani članci Andrija Jarak Analiza potencijalne nove afere u zdravstvu: "Ključno pitanje - vrijedi li taj posao 1,1 milijuna kuna?" No to nije jedini problem Ministarstva Vili Beroš U Ministarstvu potvrdili da su pod povećalom USKOK-a zbog stranice koronavirus.hr. Zaposlili tvrtku bez javnog natječaja i objasnili: "Imali su zakupljenu domenu"

Dvije osobe su od 'mozga operacije', 43-godišnje umirovljene medicinske sestre, zatražile invalidsku mirovinu, a ona od njih pet tisuća eura. 

Tisuću i pol eura 43-godišnjakinja je proslijedila liječniku od kojeg je zatražila potrebne nalaze. On je pak želje proslijedio drugoj dvojici liječnika koji su to i činili te po nalazu za svoje usluge primali od 250 do 300 kuna. 

Nalazi su se vraćali natrag do korisnika, a od njih opet do liječnika na Zavodu za mirovinsko osiguranje koji su konačno, po uputi svojih kolega, donosili ocjenu o trajnoj nesposobnosti. 

Jedno od dvoje lažnih invalida do istrage je državni proračun oštetilo za 30.000 kuna. Drugi slučaj liječnici nisu stigli zaključiti. 

Istraga se nastavlja dalje, a za to vrijeme branitelji traže objavljivanje registra branitelja. Smatraju kako bi se time zaustavile sve manipulacije i laži, najviše ove koje trenutačno potresaju braniteljsku populaciju. Ministrica Kosor s druge strane poručuje kako je objava registra isključivo stvar Zakona.