Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iz minute u minutu

VIDEO Novi val nevremena stigao u Hrvatsku, nebo paraju munje. Vrijeme je opasno u cijeloj zemlji

Aktualno Galerija Munje nad Hrvatskom Munje nad Hrvatskom Foto: Blitzortung i Istramet Nevrijeme u Istri Nevrijeme u Istri Foto: Goran Sebelic/Cropix Narančasti meteoalarm Narančasti meteoalarm Foto: DHMZ Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +10 Poplavljen festival zbog visokog vodostaja - 1 Galerija 1/15 >>
DHMZ je za petak upalio crveni ili narančasti alarm za pet regija. Moguć je prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom.

 

  • nevrijeme stiglo u Hrvatsku

  • dvije regije u crvenom - riječka i gospićka

  • operativne snage u pripravnosti

"Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže.Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizivanja na mokrim kolnicima", javljaju iz DHMZ-a.

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:13 Pogledajte fascinantnu snimku dolaska oluje nad Krk, koju je objavio Istramet.

 


23:04 Veliko nevrijeme popraćeno obilnim padalinama u petak je pogodilo Grad Čabar izazvavši bujične poplave.

Izlila se rijeka Čabranka, a nanosi granja i trupaca umalo su urušili branu u centru mjesta.

Određena kućanstva pretrpjela su oštećenja, cesta Plešce-Čabar jedno je vrijeme bila zatvorena, uz glavne prometnice ima odrona, objavio je Grad na društvenoj mreži i zahvalio službama koje su brzom organizacijom spriječile veću katastrofu.

Sve službe su i dalje na terenu i u pripravnosti.

22:42 Nevrijeme stiglo i na hrvatsku obalu Jadrana. Na udaru Kvarner, hrvatski otoci i Dalmacija.

Nevrijeme u Zagrebu Ilustracija Foto: DHMZ

22:18 Mještani kraj Zaprešića dobili upozorenje SRUUK-a. "Dobili smo poruku. Popodne su nam donijeli vreće s pijeskom. Odnijeli smo sve što vrijedi na povišeno i sad čekamo. Nema još ničega, ali rekli su nam da najgore očekuju izmešu 22 sata i ponoći", poručila je čitateljica iz Brdovca.

22:05 Slovenski hidrolog Janez Polajnar upozorio da će protok rijeke Save u Hrvatskoj biti poput onog iz 2010. godine. Uz to, najavio je i izlijevanja bujičnih rijeka.

21:30 Građani općine Brdovec kraj Zaprešića dobili su prvo upozorenje SRUUK-a. 

21:04 Nebo nad Zagrebom u večernim satima ne ulijeva nadu, tmurni oblaci sve su prekrili

20:50 Snažni naleti vjetra u Zadru, more je urburkano.

20:48 Vatrogasci s Lošinja imali su 22 intervencije. "Prometnice su trenutno čiste. Na moru nekoliko razbijenih i nasukanih brodica u Valli Engleza, Artatorama i na Iloviku", izvijestili su.

20:42 Na Lošinju su izmjereni orkanski udari vjetra.

 

 

20:40 Nevrijeme je zahvatilo i Dalmaciju. U Zadru vjetar ruši stabla, obilna je kiša i na Rabu, a gmljavina i olujni oblaci našli su se i nad Pagom. 

20:30 Snimke radara nisu obećavajuće, iz Slovenije poručuju "Čuvajte se, susjedi."

20:02 Novi val nevremena stigao je do Hrvatske.

19:50 Snažno nevrijeme poharalo je i Mali Lošinj.

19:40 Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Josipom Krajinović rekao je da bi vrhunac vodenog vala trebao biti oko ponoći, a otkrio je i za koja mjesta su najviše zabrinuti.

19:25 O nevremenu i intervencijama vatrogasaca s reporterkom Dnevnika Nove TV Linom Dollar razgovaraoje zapovjednik JVP Opatija Zoran Laslavić

"Čim dobijemo dojavu, radimo selekciju prioriteta jer nije isto ako malo vode ulazi u dvorište ili čovjeku prijeti. Sa svim snagama smo konstantno vani", ispričao je i objasnio kako se građani mogu preventivno zaštititi.

18:50 Narančasto upozorenja izdano je i za osječku regiju. Cijela Slavonija sada je u narančastom što znači da je vrijeme opasno.

Nevrijeme u Zagrebu Upozorenja do 19 sati (Foto: DHMZ)

17:43 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je da je Županijski centar 112 Rijeka zaprimio više poziva zbog posljedica nevremena: došlo je do pada nekoliko stabala, nanosa zemlje i kamenja na ceste, nekoliko je podignutih šahtova.

 

 

17:35 Na riječkom području je na snazi i upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena. DHMZ je objavio animaciju koje se tiče poglavito područja Istre i Kvarnera.

 

 

17:26 Zbog aktivacije oteretnog kanala Sava - Odra, od 18 sati započet će zatvaranje svih cesta koje prelaze preko njega, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

 

 

17:10 Igor Ravnić iz Javne vatrogasne postrojbe Opatija rekao je da su zaprimili 40-ak dojava.

"Većinom se radilo o ispumpavanju vode iz stanova, garaža, podruma", objasnio je.

17:00 Nakon što je DHMZ izdao crveno upozorenje za riječku i gospićku regiju, Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je upozorenje za građane te savjete kako se zaštititi.

16:57 Mještani u naseljima Mala Učka i Vela Učka obaviješteni su da obavezno moraju prokuhati vodu prije konzumiranja zbog zamućenja vode na izvorištima

16:37 Iz Grada Zagreba poslali su posebno upozorenja za građane. Mole da hitne službe zovu samo u situacijama kada je ugrožen život ili imovina, a za manje opasne probleme tek kada se nevrijeme malo smiri.

16:33 Osim za zagrebačku, splitsku i karlovačku regiju, DHMZ je izdao narančasto upozorenje za zapadnu obalu Istre te Kvarner i Kvarnerić.

Nevrijeme u Zagrebu Narančasti meteoalarm (Foto: DHMZ)

16:19 Snažna bujica u Primorskoj ulici kraj Lovrana nosi sve pred sobom.

15:55 Stožer Civilne zaštite Varaždinske županije održao je hitnu sjednicu zbog najavljenog nevremena i situacije u susjednoj Sloveniji. "Sve službe zadužene za intervencije u takvim slučajevima su u stanju pripravnosti te se mole građani da uvažavaju njihove preporuke i upute", naglasili su. 

15:54 "Sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite stavljeni su u visoku pripravnost", priopćili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

15:50 Voda curi po automobilima u tunelu Učka. Vozi se otežano. 

Pročitajte i ovo Poplave u Sloveniji Stanje se polako smiruje FOTO/VIDEO Poplave prouzročile najveću štetu u povijesti Slovenije: Poplavni val tijekom noći dolazi u Hrvatsku

15:30 Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je donesen Pravilnik o ranom upozoravanju. Poznato je tko će slati upozorenja i na koji način ćemo primati poruke. "To nije i nikad neće biti jedini način obavještavanja javnosti o potencijalnim ugrozama", naglasili su iz MUP-a.

15:20 Visoki vodostaji u rujnu 2010. godine oborili su rekorde. Zbog ekstremnih količina oborina tada je vodostaj Save u Zagrebu bio 151 centimetar, u Rugvici 646 centimetara, a u Jasenovcu čak 715, prema Izvješću o poplavama u rujnu 2010. godine.

Tada se pojavio vodeni val zbog koji je izazvao ugrozu na površini od 75 četvornih kilometara. Ukupno je zahvaćeno šest i pol tisuća stanovnika, a poplavljeno je oko 900 stambenih objekata.

14:33 Poplave diljem Hrvatske. Zahvatile i Vodnjan.

14:23 Istramet je objavio da su dijelovi riječkog područja već pod vodom.

 

14:19 U Zagrebu traje jak pljusak s vidljivim munjama i snažnim gromovima.

14:17 U Opatiji je počela poplava. 

 

14:02 Raste vodostaj rijeka, u Zagrebu se izlila rijeka Sava. 

13:51 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je upute što učiniti u slučaju poplava koje se, ističu, ne mogu pravovremeno predvidjeti i prognozirati, ali mogu nastati iznenada. 

13:39 Hrvatska se priprema za nevrijeme i obilnu kišu. Najavljen je porast vodostaja Mure, Drave, Save i Kupe. "Od danas do nedjelje očekuje se u prosjeku 100 mm kiše, a lokalno i više. Tijekom petka i subote očekuje se formiranje velikog vodnog vala rijeke Save koji će vrhuniti u Zagrebu 5. 8. u podnevnim satima s vodostajem iznad +400 cm", poručili su iz Hrvatskih voda za DNEVNIK.hr.

13:22 Na Kukuljanovu je pala snažna tuča. Na Facebook stranici Bakar meteo su objavili kako im je tuča uništila vrtove.

12:55 Na stranicama Istrameta su objavili kako se konvektivna oborina, koja se stalno obnavlja na istom području, tzv. efekt vlaka, razvio sredinom dana na istoku Istre. Sustavi kulminiraju oko Učke gdje pada ekstremna kiša.

Do 12:30 najviše kiše palo je u Falalelićima iznad Ičića, čak 125 mm! U Matuljima je palo 117 mm, a i okolne postaje približavaju se 100 mm, objavili su na svojoj stranici.

12:47 DHMZ je objavio kako su dvije regije u crvenom - riječka i gospićka. Zagrebačka, splitska i karlovačka regija su u narančastom, a ostali dijelovi zemlje u - žutom.

"Mjestimice obilna kiša, osobito u Gorskom kotaru. Moguće bujične i urbane poplave. Količina oborine 50-100 mm", izvijestili su iz DHMZ-a za gospićku regiju.

12:20 Čitateljica iz Rijeke opisala nam je situaciju s nevremenom. "Izgledalo je užasno. Točno sam čula munju kao struju i onda udar. Grmi opet kao da raketiraju oko mene. Opći potop je bio. Sad je opet počelo puhati i padati, ali valjda neće biti tako strašno", kazala je.

11:42 "S obzirom na to da je na području Slovenije danas dosta bujičnih poplava a samim time je i povećan vodostaj rijeka koje prolaze kroz teritorij Hrvatske, molimo sve građane da budu na oprezu i prate vremensku prognozu tijekom današnjeg, ali i sutrašnjeg dana", mole iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

11:36 "U Rijeci je užas, sad mi je grom pored kuće udario. Životinje se jadne prepale", komentar je jedne žene ispod objave na Facebooku o dolasku nevremena.

11:28 "Na popisu automatskih postaja iz naše mreže, po pitanju oborina, prednjače one s riječkog područja. Mjerimo i do 75 mm, a show je tek počeo. U nastavku dana i osobito navečer i u noći izgledni su novi izraženiji oborinski valovi, pa ne bi smjelo iznenaditi ako neke postaje i osjetno prijeđu 100 mm oborine", objavili su na Istrametu.

Ističu kako je glavnina meteo događanja trenutno iznad sjevernog Jadrana i zapadne Slovenije.

Nevrijeme u Zagrebu Munje nad Hrvatskom (Foto: Blitzortung i Istramet)

Pročitajte i ovo Ugrizi kornjače Hara po plažama Novi napadi kornjače u Dalmaciji: "Bila je izuzetno agresivna. Dok je gospođa bježala, ganjala ju je i triput ugrizla"

11:20 Ljudi se u Sloveniji penju na krovove i čekaju helikoptere, stižu i vijesti o mrtvima.

U subotu će prevladavati oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, uglavnom u prvom dijelu dana još i obilnijim, a moguće i jače izraženim. Od nedjelje će sunčana razdoblja biti češća, no sve do utorka neće biti posve stabilno pa su i dalje mogući pljuskovi, izvijestio je meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene