Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Rastu vodostaji rijeka, zbog obilnih kiša prijete poplave. Poslano prvo upozorenje SRUUK-a za jedno područje

Aktualno Galerija Povisio se vodostaj Save - 2 Povisio se vodostaj Save - 2 Foto: Damir Krajac/Cropix Vodostaji Vodostaji Foto: DHMZ/Screenshot Povisio se vodostaj Save - 4 Povisio se vodostaj Save - 4 Foto: Damir Krajac/Cropix SRUUK upozorenje SRUUK upozorenje Foto: Čitateljica/Screenshot +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
Zbog snažnog nevremena očekuju se obilne oborine koje pogoduju naglom porastu vodostaja i poplavama.

 

  • novo nevrijeme u Hrvatskoj

  • izvanredno stanje u Sloveniji

  • očekuju se nagli porasti vodostaja

Iz Hrvatskih voda izvijestili su za DNEVNIK.hr da obilne oborine tijekom dana i noći mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.

"Prema hidrološkim modelima i trenutačnoj prognozi novih obilnih oborina, očekuje se nagli porast vodostaja i na manjim pritocima gornjih dijelova sljevova Drave i Save, gdje je također moguća uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava", objasnili su.

Vodostaje možete pratiti na stranici Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:59 Vodostaj Save u Drenju Brdovečkom oko 22 sata iznosio je 475 cm, a u Zagrebu 367 cm, podaci su DHMZ-a.

23:25 Slovenski ARSO upozorava da je tijekom noći moguć daljnji porast vodostaja rijeka.

22:57 Veliko nevrijeme popraćeno obilnim padalinama u petak je pogodilo Grad Čabar i izazvalo bujične poplave.

Izlila se rijeka Čabranka, a nanosi granja i trupaca umalo su urušili branu u centru mjesta.

22:10 Čitateljica iz Brdovca rekla nam je da su tijekom dana dobili vreće s pijeskom. "Nema još ničega, ali rekli su nam da najgore očekuju između 22 sata i ponoći", rekla nam je.

21:51 Aktiviran je oteretni kanal Sava - Odra radi snižavanja vodostaja rijeke Save, javili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

20:58 Mještani s područja Brdovca pokraj Zaprešića dobili su prvo upozorenje SRUUK-a zbog opasnosti od poplavljivanja na području općine uz rijeku Savu.

Ilustracija SRUUK upozorenje (Foto: Čitateljica/Screenshot)

19:40 Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Josipom Krajinović rekao je da bi vrhunac vodenog vala trebao biti oko ponoći, a otkrio je i za koja mjesta su najviše zabrinuti.

19:10 U usporedbi s nevremenom koje je pogodilo Hrvatsku prije dva tjedna, ovoga puta očekuju se veće oborine.

"U tom smislu u najvećoj su pripravnosti upravo Vodoopskrba i odvodnja sa svojih 18 interventnih ekipa i Hrvatske vode, s kojima smo također stupili u kontakt, čije su četiri interventne ekipe na terenu", rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

19:00 Hrvatske vode izdale su nalog za otvaranje ustave Prevlaka, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

18:15 Prema legendi DHMZ-a, pet je stupnjeva opasnosti od visine vodostaja. 

Ilustracija Vodostaji (Foto: DHMZ/Screenshot)

Prema posljednjim dostupnim podacima, u 16 sati zabilježena su tri vodostaja koja se ističu.

Rijeka Mura u Murskom Središću dosegla je 382 centimetra, a rijeka Sava u Drenju Brdovečkom 410 centimetara. Nalaze se u žutom stupcu, redovne mjere.

Rijeka Sava u Zagrebu je na 290 centimetara i u plavome, što znači pripremno stanje.

Pročitajte i ovo Poplave u Sloveniji Stanje se polako smiruje FOTO/VIDEO Poplave prouzročile najveću štetu u povijesti Slovenije: Poplavni val tijekom noći dolazi u Hrvatsku

18:00 Zatvaraju se sve ceste koja prelaze preko oteretnog kanala Sava - Odra, javili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

17:57 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je da je Županijski centar 112 Rijeka zaprimio više poziva zbog posljedica nevremena: došlo je do pada nekoliko stabala, nanosa zemlje i kamenja na ceste, nekoliko je podignutih šahtova.

17:55 Zatražen je veći broj vatrogasnih intervencija radi ispumpavanja vode, najviše iz Opatije, Lovrana, Mošćeničke Drage, Matulja i Rukavca.

Pročitajte i ovo Joža Košir Velika šteta Stanovnik Kamnika nakon olujnog nevremena: "Nešto ovako nismo doživjeli, to je došlo za 15-20 minuta"

17:50 U gradu Čabru došlo je do začepljenja brane i posljedično do izlijevanja Čabranke izvan korita, zbog čega je zatvorena prometnica Čabar - Plešce, napisali su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

17:30 Vodostaji rijeke Save mogli bi biti na razini vrlo visokih iz 2010. godine. Zbog obilnih oborina u Austriji i Sloveniji narast će i vodostaji rijeka Mure i Drave. Nešto je povoljnija situacija za rijeku Kupu, izvijestili su iz Centra obrane od poplava u petak.

14:00 Rijeka Sava izlila se iz korita u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene