Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastu vodostaji

VIDEO/FOTO Sava se izlila iz korita u Zagrebu: Prijeti nam scenarij na razini onog iz 2010. godine

Aktualno Galerija Izlijevanje rijeke Save Izlijevanje rijeke Save Foto: DNEVNIK.hr U Zagrebu se izlila Sava U Zagrebu se izlila Sava Foto: DNEVNIK.hr Poplavljen festival zbog visokog vodostaja - 1 Poplavljen festival zbog visokog vodostaja - 1 Foto: Lucija Ocko/Cropix Poplavljen festival zbog visokog vodostaja - 2 Poplavljen festival zbog visokog vodostaja - 2 Foto: Lucija Ocko/Cropix +4 Poplavljen festival zbog visokog vodostaja - 3 Galerija 1/9 >>
Hrvatska se priprema za nevrijeme i obilnu kišu. Sava se izlila iz korita, a najavljen je porast vodostaja Mure, Drave i Kupe.

Nevrijeme iz Slovenije stiglo je u Hrvatsku. Zbog najavljenog grmljavinskog nevremena DHMZ je upalio narančasti alarm za zagrebačku, karlovačku i splitsku regiju zbog grmljavinskog nevremena, dok je na snazi crveni alarm za gospićku i riječku regiju zbog obilnih kiša. 

Zbog jakih kiša u Zagrebu, rijeka Sava se izlila iz korita.

Poplavljen je Green River festival. 

Povisio se vodostaj Save - 3 Poplavljen festival zbog visokog vodostaja - 3 (Foto: Lucija Ocko/Cropix)

Očekuje se nagli porast vodostaja

Prema hidrološkim modelima i trenutnoj prognozi novih obilnih oborina očekuje se nagli porast vodostaja i na manjim pritocima gornjih dijelova slivova Drave i Save gdje je također moguća uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava.

Također, prognozirane obilne oborine tijekom današnjeg dana na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like, središnje i sjeverozapadne Hrvatske, a kasno popodne i u noći na području srednjeg i južnog Jadrana mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava, izvijestili su iz Hrvatskih voda za DNEVNIK.hr. 

Sava

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Slovenije tijekom današnjeg dana očekuje se formiranje velikog vodnog vala rijeke Save, s očekivanim maksimalnim protokom na razini 3.300 m3/s – 3.600 na ulazu u Hrvatsku večeras i tijekom noći, što znači da se vrh vodnog vala rijeke Save u Zagrebu očekuje večeras u noći s petka na subotu 4./.5.8.2023. (očekivani maksimalni vodostaj Save u Zagrebu iznad razine od +450 cm – iznad razine izvanrednih mjera obrane od poplava). Ovi vodostaji rijeke Save mogli bi biti na razini vrlo visokih iz 2010. godine.

Ukoliko se ove prognoze ostvare dio savskih voda prelit će se u oteretni kanal Sava-Odra na preljevu Jankomir i dalje u retenciju Odransko polje. Početak prelijevanja očekuje se danas u popodnevnim satima. U suradnji s policijom biti će potrebno zatvoriti sve cestovne prijelaze, koji vode preko oteretnog kanala Sava-Odra.

U svakom slučaju biti će potrebno upustiti i dio velikih voda rijeke Save putem ustave Prevlaka u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja rijeke Save na području nizvodno od grada Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca. Očekivano upuštanje dijela savskih voda u retenciju Lonjsko polje uslijediti će danas u poslijepodnevnim satima.

Mura i Drava

Dosadašnja akumulacija oborina na području susjednih država (Slovenije i Austrije) te prognoza novih obilnih oborina tijekom današnjeg dana uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure i Drave, s mogućnošću dosezanja razine vodostaja mjerodavnih za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Austrije i Slovenije, tijekom sutrašnjeg dana, subota 5.8.2023. na ulaznom profilu iz Slovenije u Hrvatsku očekivani protok rijeke Mure moguć je i do 1.400 m3/s, a rijeke Drave već noćas s petka na subotu 4./5.8.2023. iznad 2.000 m3/s.

U svrhu transformacije vodnog vala i snižavanja vodostaja rijeke Drave na dravskim hidroelektranama bit će izvršeno pretpražnjenje akumulacijskih jezera.

Očekivani vodostaji rijeke Mure u Murskom Središću mogli bi biti na razini rekordnih vodostaja iz 2014. godine.

Kupa

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima nešto je povoljnija situacija za rijeku Kupu te se vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu očekuju na razini +600 cm tijekom nedjelje 6.8.2023., a u Farkašiću na razini ne višoj od +700 cm s ponedjeljka na utorak 7./8.8.2023. Prema trenutnoj prognozi vodostaji rijeke Kupe bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.

Pročitajte i ovo Ukrajinski dron pogodio ruski brod Ipak bio uspješan VIDEO Ukrajinski dron s 450 kilograma TNT-a pogodio ratni brod: Snimke demantirale ruske tvrdnje o odbijanju napada

U Karlovcu se očekuju bujice, oluja i tuča

U Karlovcu od 12,30 sati pada obilna kiša, ali u karlovačkoj ispostavi Hrvatskih voda kažu da po njihovim prognostičkim modelima, ni Kupa niti Korana neće prijeći razine najnižeg pripremnog stanja obrane od poplava. Ne očekuje se izlijevanje rijeka već opasnost od bujica, oluje i tuče. Kupa je sada na samo 37 centimetara, Korana na 279.

Državni hidrometeorološki zavod je za područje Karlovca objavio žuto upozorenje u drugom dijelu dana s lokalno jačim pljuskovima ili obilnom kišom i mogućim grmljavinskim nevremenom praćenim jakim i olujnim vjetrom, te tučom. Žuto upozorenje izdano je i za noć i za sutra ujutro, kada se očekuju lokalno jači pljuskovi s grmljavinom, ali je moguće i grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom te tučom i obilnom kišom.

"Vreće s pijeskom bit će podijeljene u potencijalno ugrožene dijelove Karlovca, pogotovo MO Borlin i Velika Jelsa, a izvođači radova dodatno su upozoreni na odgovornost za gradilišta", rečeno je na jučerašnjem sastanku užeg Stožera civilne zaštite grada Karlovca. 

Vatrogasci će tako dopremiti vreće s pijeskom u dijelove grada koji bi mogli biti ugroženi, Vodovod i kanalizacija se pobrinuti za slivnike, a i ViK i Toplana, obzirom na radove na Aglomeraciji i zamjeni vrelovodne mreže, dodatno podsjetiti izvođače radova da brinu o gradilištima.

"Pozivamo građane, posebno na područjima koja su do sad bila izložena odronima, klizištima i bujičnim poplavama, da dodatno zaštite imovinu, a sve građane Karlovca molimo da vode brigu o vlastitioj sigurnosti, ne izlažu se nepotrebno, te poštuju eventualne privremene regulacije prometa", poručio je gradonačelnik Damir Mandić.

Pročitajte i ovo Čips, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Može povećati rizik od raka Hitno upozorenje! Čips sadrži kancerogenu tvar, Hrvatska poslala prijavu

Sisak se također priprema za vodni val, a iz Hrvatskih voda je stiglo upozorenje stočarima. 

"Zbog porasta vodostaja Save, Kupe i Odre otvorena je Ustava Prevlaka, priopćili su iz Hrvatskih voda. Zbog otvaranja Ustave Prevlaka doći će do punjenja retencija Lonjsko i Odransko polje te retencije Žutica stoga se pozivaju stočari i drugi korisnici da kontroliraju i na vrijeme povuku stoku iz tih područja."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene