Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netko drugi zarađuje

Cijena popularnog voća odletjela u nebo - ali ne svugdje: "Od nas otkupe ovdje za euro, a tamo prodaju za pet"

Aktualno Galerija Šljive, ilustracija - 5 Šljive, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Šljive, ilustracija - 2 Šljive, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šljive, ilustracija - 3 Šljive, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Šljive, ilustracija - 4 Šljive, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Šljive, ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
U nizu poskupljenja, rast od 100 posto u odnosu na prošlu godinu – bilježi šljiva. Teško je naći pravi razlog tom poskupljenju, a čini se da je on upravo ono protiv čega se Vlada pokušala boriti kod prelaska na euro. Trgovačka marža. Šljiva je ista. Dolazi iz Slavonije, ali cijena joj se u Hrvatskoj itekako razlikuje.

Ove godine u Hrvatskoj za kilogram šljiva treba izdvojiti prosječno dva eura i 90 centi ili 22 kune. Prošle godine to nas je voće stajalo 11 kuna. No cijena se ovisno o podneblju razlikuje. U Osijeku kilogram stoji jedan euro. U Bjelovaru dva, Koprivnici tri, Dubrovniku četiri, a u Rovinju pet eura.

Knedla je u grlu slavonskim baranjskim voćarima pri pogledu na njihove voćnjake. Jer sve se činilo da će ovo, po urodu, biti rekordna godina, a onda je krenulo nevrijeme, tuča, led.

Pročitajte i ovo Večernji potres kod Petrinje Već drugi danas Novi potres na Baniji: "Kuća se zatresla", "Ovaj je sada duže tresao, što je to danas?"

"Bio je došao led koji je smanjio dosta urod. Imali smo štetu 60, 70 posto na sorti koja je u berbi", rekao je Luka Kovač, voćar.

Mladi voćar Luka iz Baranje povukao je fondove Europske unije i nastavio tradiciju kojom se bavio njegov djed. Međutim, voćarstvo nije nimalo sladak posao. Jer otkupna cijena šljive je od 50 do 70 centi. Pa se i sam čudi kako drugdje u Hrvatskoj može stajati i do pet eura.

"Kad se sve stavi na papir, nije uopće nekakva prihvatljiva proizvodnja. Od tretiranja, održavanja voćnjaka, stvarno su minimalni, minimalni prinosi od zarade", rekao je Kovač.

Šljiva, struka govori, drži svoju vrijednost jer je zdrava. Dobra je za probavu, pomaže pri dijabetesu, a uz šljivu se čak može i mršavjeti.

"Tu bih posebno istaknula sadržaj vitamina C. Znamo da nam je vitamin C važan za jačanje imuniteta, što je posebno važno za nadolazeću sezonu prehlade", poručila je Elenora Jažić, nutricionistica.

Uz dobru šljivu, ili "šljiiiivu" kako se naziva tradicionalno slavonsko žestoko piće, rakija, promijenit ćete boju u licu. 

Pročitajte i ovo Ugrizi kornjače Hara po plažama Novi napadi kornjače u Dalmaciji: "Bila je izuzetno agresivna. Dok je gospođa bježala, ganjala ju je i triput ugrizla"

Dvije su osnovne sorte šljive. Plava, koja je dobra za jesti te za rakiju… i bijela, takozvana divlja, koja se uglavnom koristi samo za rakiju i pekmez. Cijena šljive, koje god boje ona bila, je negdje i pet puta veća, ali sama šljiva nije drugačija – ona raste u Slavoniji i Baranji, donosi reporter Dnevnika Nove TV, Tin Kovačić.

"Zato što oni svi ovdje iz Slavonije i Baranje voze šljivu na more. Znači od nas otkupe ovdje za euro, a tamo prodaju za pet", istaknuo je Kovač.

Tuči i ledu unatoč, nešto će šljive za rakiju ipak ostati, a Slavonci će u njoj utopiti tugu jer na njihovoj šljivi – netko drugi zarađuje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene