Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Uniji prije šest godina

'Depeša s WikiLeaksa je jako poučna za nas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još prije 6 godina Hrvatska je bila spremna za ulazak u Europsku Uniju, tako bar tvrdi u pismu Bruxsellesu američki veleposlanik.

Novi dokument na WikiLeaksu otkriva da je još 2004. godine Hrvatska bila spremnija za Europu od Bugarske i Rumunjske. 'Hrvatska je vjerojatno spremnija za članstvo u EU od Bugarske i Rumunjske koje će, izvjesno je, ući u Uniju ranije', napisao je tada Chris Patten dodajući kako je Rumunjska 'divlja nacija'.

Pročitajte i ovo Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će" Claudiu Tarziu Skandalozna izjava Šef rumunjske stranke želi dijelove Ukrajine: "Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo našu državu"

Patten je danas bivši povjerenik za vanjske poslove Europske unije, a pismo je u Washington poslao veleposlanik u Bruxellesu. 'To je svima bilo jasno ali je odluka bila političke naravi i ta informacija američkog veleposlanika nije nikakva novost', ističe Ivica Maštruko, bivši veleposlanik u Rumunjskoj.

>> WikiLeaks: Hrvatska 2004. bila spremnija za EU od Rumunjske

Tržište od 35 milijuna stanovnika

Bugarska i Rumunjska u Europu su ušle u prvim minutama 2007. godine, a razlozi su i više nego jasni. Maštruko tvrdi da je razlog bugarsko i rumunjsko tržište od 35 milijuna stanovnika te da je riječ o izlasku Unije na Crno more i proširenje na istok kao i dolazak Unije na granice s Ukrajinom. Iste 2004. godine američkog je veleposlanika zanimala i hrvatska suradnja s Haagom jer je bio 'šokiran' što Carla del Ponte ocjenjuje hrvatsku suradnju s Haagom zdravom, iako je Gotovina tada još bio na slobodi u Hrvatskoj.

 'I ja sam bio iznenađen pismom del Ponte, ali jednom kada sudac donese odluku, Europskoj uniji su vezane ruke njezinom procjenom', napisao je Patten tada.

'Suradnja ne može biti isključivi kriterij'

S godinama je postalo jasno da Gotovina već tada bio u bijegu u inozemstvu te da je Hrvatska koja je radila sve da udovolji Haagu ovisila o stavu Carle del Ponte.

'Mislim da bi i taj primjer trebao biti poučan te da se mišljenje glavnog tužitelja uzima u obzir, ali ne može biti isključivi kriterij zemalja članica je li Hrvatska surađuje ili ne surađuje', uvjerena je predsjednica nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene