Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivene nove tajne

WikiLeaks: Hrvatska 2004. bila spremnija za EU od Rumunjske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je još 2004. imala bolji status od Rumunjske i Bugarske za ulazak u EU.

Hrvatska je u boljem stanju od Bugarske i Rumunjske za ulazak u EU, stoji u povjerljivom depešu iz 2004. godine. Najnoviji dokument koji je objavljen na WikiLeaksu, pokazuje način na koji su razmišljali određeni visoki dužnosnici unutar Europske unije. Tadašnji povjerenik za vanjsku politiku EU-a Chris Patten, komentirao je i status Hrvatske u odnosu na EU, kao i suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu (ICTY).

Pročitajte i ovo Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj" Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će"

>> Prvi udarac SAD-a: Amazon izbacio WikiLeaks sa svog servera!

>> Engdahl: Objava 'sramotnih' brzojava je opravdanje za rat

Patten i američki veleposlanik u Bruxellesu tada su zaključili kako ih je šokiralo izvješće tadašnje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s ICTY-jem. 'Primjetili smo kako smo ostali zatečeni izvješćem del Ponte, koja je dala prolaznu ocjenu za suradnju s ICTY-jem, dok je Gotovina još na slobodi u Hrvatskoj'.

Dugačka žlica

Patten je komentirao i tadašnje stanje oko proširenja EU. 'Neki od novih članova su ljudi s kojima biste večerali isključivo ako imate vrlo dugačku žlicu', istaknuo je Patten. Komentirao je ponašanje i karakter predsjednika grčkog dijela Cipra, Papandopulosa, rekavši kako ga loš karakter i ponašanje kod njega ne čude, jer je svima bilo jasno s kim imaju posla - s Miloševićevim odvjetnikom.

Patten je komentirao i Rumunjsku kao državu, nazvavši je 'divljom'. Nije imao niti lijepe riječi o Europskoj uniji, čiji je tada bio visoki dužnosnik, rekavši kako ona nikad neće postati prava sila. 'Da bi neka zemlja postala pravom silom, ona mora biti spremna primijeniti određenu politiku, iako ostatak svijeta misli kako to nije dobro... EU nikad neće postati pravom silom jer se u prostoriji uvijek nađe netko tko je previše oprezan i tko inzistira na tome da se stvari sagledaju s osjetljivijeg gledišta', zaključio je Patten.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene