Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demografski boom

22 mlade obitelji u nepunih godinu dana doselile se u jednu slavonsku općinu: "Našao sam svoju oazu mira. Tu imamo sve na dlanu"

Demografski boom u Jakšiću - 5
Demografski boom u Jakšiću - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Anđelko Akrap - 4 Anđelko Akrap - 4 Foto: DNEVNIK.hr Demografski boom u Jakšiću - 2 Demografski boom u Jakšiću - 2 Foto: DNEVNIK.hr Demografski boom u Jakšiću - 3 Demografski boom u Jakšiću - 3 Foto: DNEVNIK.hr Demografski boom u Jakšiću - 4 Demografski boom u Jakšiću - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Demografski boom u Jakšiću - 5 Galerija 1/5 >>
Jedan pozitivan primjer iz Slavonije. U općinu Jakšić mlade se obitelji doseljavaju umjesto da odlaze. Demograf Akrap kaže da je to dobar primjer lokalne zajednice koja rješava svoje probleme u borbi za opstanak.

Vice Huljev zamijenio je splitski asfalt zlatnom dolinom. U Jakšiću je osnovao obitelj i pronašao novi dom. Useljenje je oko Uskrsa.

Pročitajte i ovo Talijansko stanovništvo stari Podaci iz susjedstva Problem na hrvatskom pragu: Najmanji broj novorođene djece u posljednje 162 godine Sandra Benčić Priuštivi najam Hrvati odgađaju zasnivanje obitelji jer nemaju gdje živjeti: Evo kako će to riješiti oporbenjaci ako dođu na vlast

"Mirniji život, opušteniji, nekako sam našao svoju oazu mira. Tu imamo sve na dlanu. Imamo ljekarnu, poštu, ambulantu, tri trgovine, dječji vrtić novosagrađeni, osnovnu školu, projekata ima u najavi", kaže Vice, a supruga Tamara Huljev dodaje: "Rita ovdje ide u vrtić. Imamo i sina Antu, i on je krenuo u vrtić."

Cijena kuća na području općine je između 18 i 50 tisuća eura. U nepunih godinu dana doselile su se 22 mlade obitelji.

"Općina je odradila i izgradila onu osnovnu infrastrukturu - vodovod, kanalizaciju, plinsku mrežu u svim naseljima. Pprije četiri godine otvorili smo prvi vrtić, koji je dupkom pun. Idemo u nadogradnju, vjerujem, već sljedeće godine", kaže Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić.

Vrtić pohađa 98 djece, a u planu je europskim novcem uvesti i produženi boravak. U školi s više od 300 učenika, to je novcem općine već osigurano.

"Kupujemo dugi niz godina radne bilježnice za naše učenike, država daje knjige, sufinanciramo učeničke karte, darivamo novorođenu djecu", kaže Kovačević.

Broj novorođenih je u porastu. I danas je u mjesnoj crkvi bilo krštenje. Sljedećih dana bit će ih još šest.

"Danas ću baš krstiti dvadeseto dijete, a to je četvrto dijete jedne mlade obitelji iz sela ovdje, Treštanovci. 2019. godine kršteno je 45-ero djece, a 2018. 34-ero", kaže Tihomir Bilešić, župnik župe sv. Barbare.

Još djece bit će i u obitelji Zorić. "U drugom mjesecu trebaju doći još dvojke, bit će djece", kaže Marina Zorić. Ova mlada obitelj u Jakšić se doselila prije dva tjedna. "Radim na jednom uzornom OPG-u. Odabrali smo Jakšić jer je meni tu posao blizu. Požega je na nekih 5 do 7 minuta", rekao je Zorić.

Općina je s Požegom povezana autobusima, a ni taksi nije skup, pa se u sela, poput ovog nastavnika, doseljavaju i sami Požežani.

"Mi smo se prije godinu dana doselili iz Požege, iz grada. Malo smo pobjegli od gradske vreve i uglavnom u potrazi za mirom, ponajprije zbog djece, za dvorištem", rekao je Josip Blagojević iz Eminovaca.

"Imam veću slobodu nego u gradu i mirna je ulica, pogotovo za djecu. Ne morate se brinuti hoće li auto naletjeti ili nešto", kaže Mario Mihelec.

Radi se i na radnim mjestima. U novoj gospodarskoj zoni jedan je pogon izgrađen, a gradit će se još dva.

"Njemu je blizu posao pa ja isto kad budem tražila posao, blizu će mi biti", kaže Antonija Mihelec.

Općina Jakšić rijedak je primjer Slavonije u kojoj rolete nisu spuštene i još se čuje cika djece.

Demograf Anđelko Akrap, koji je gostovao u studiju Dnevnika Nove TV, kazao je kako je to svijetli primjer koji bi mogli slijediti i drugi. "Država daje zakonske okvire, ali lokalna zajednica je ključna. Treba zadržati djecu, bez obzira na cijenu. Ovo je primjer kako lokalna zajednica rješava probleme u borbi za opstanak."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene