Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipovićev analitičar:

'BiH, Srbija, Kosovo i Makedonija moraju hitno biti primljene u Uniju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok državni vrh u Bruxelles šalje službenu inicijativu s planom pomoći BiH, glavni politički analitičar predsjednika Ive Josipovića u Blogu za Centar za južno-europske studije iz Graza, šalje drugačije poruke.

Hrvatska se sve intenzivnije unutar Europske unije zalaže za pomoć susjednoj Bosni i Hercegovini kako bi što prije otpočela pregovore s Unijom. No, dok državni vrh u Bruxelles šalje službenu inicijativu s planom za BiH, glavni politički analitičar predsjednika Ive Josipovića u Blogu za Centar za južno-europske studije iz Graza, šalje drugačije poruke.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Ilustracija u EU bez viza Kosovari slave: "Ukinuta je velika nepravda i stečeno je veliko pravo"

U Europi je mjesto svim državama bivše Jugoslavije. Stav je to koji zagovara i Hrvatska ali nikako ne uz preskakanje koraka. 'Mislim da treba pomoći susjedima a posebno nas zanima Bosna i Hercegovina ali ne mimo kriterija treba smisliti plan i projekt da što prije obave reforme, a sve što smo ispunili i napravili mi moraju i oni', smatra predsjednik RH, Ivo Josipović.

No predsjednikov analitičar Dejan Jović misli dijelom drugačije. Svoj privatni stav iznio je na austrijskom blogu gdje zagovara što lakše uvjete za preostale zemlje bivše Jugoslavije. Predsjedniku njegova privatna stručna analiza ne smeta. Smatra kako BiH, Srbija, Kosovo i Makedonija moraju hitno biti primljene u Uniju bez ispunjavanja teških kriterija.

'Kriteriji, posebno za one koji čekaju ulazak u EU su nerealni. EU ne bi smjela očekivati da će Bosna i Hercegovina, Makedonija ili čak Srbija i Kosovo doseći standarde Finske ili Švedske u cilju punopravnog članstva', smatra Jović. U kontekstu zbivanja na Krimu Jović uvjerava kako bi Unija, ne otvori li širom vrata bivšim jugoslavenskim republikama i ne olakša im put, mogla biti u problemu.

Totalni hit na Facebooku: 'Putine, priključi i Srbiju'

'Želi li Europa uistinu 'otok' unutar Europe koji će biti frustriran osjećajem da je odbačen od EU, i u kojem će Rusija, Amerika i Turska igrati ključnu ulogu?', piše Jović. Jovićev Stav zbunjuje s obzirom da službeno Banski dvori, Pantovčak te Ministarsvo vanjskih poslova zagovaraju pomoć susjedima ali ne bez ispunjenja svega što je morala napraviti i Hrvatska. Službeno se zagovara BiH.

'Da bi bilo dobro za BiH da krene na taj europski put, ne da joj se snize kriteriji, to nije naš cilj niti je funkcionalno nego da europske institucije uzmu praktivan stav u ispunjavanju tih kriterija', rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

BiH u Uniji Hrvatski je interes. Najviše zbog tisuću kilometara dugačke granice Europske unije. Bosna i Hercegovina još nema ni status kandidata za uniju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene