Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt zatražila je danas od Vlade da hitno formira krizni stožer za saniranje posljedica od suše, što su već učinile vlade u drugim zemljama, jer ako u svibnju ne padnu obilne kiše Hrvatskoj će zaprijetiti glad.


DC je upozorio na konferenciji za novinare da europski mediji i stručnjaci najavljuju velike posljedice od suše, u Italiji se izvještava da suša osim poljodjelstvu prijeti i proizvodnji struje, a u Njemačkoj da će nepripremljenima zaprijetiti glad.

Vezani članci Alemka Markotić Božinović: "Teško da se sljedeći tjedan mogu očekivati nova popuštanja" Nacionalni stožer civilne zaštite Na presici Stožera o ispraćaju Bandića: "Organizator je najavio da će sve biti u skladu s mjerama. To je odgovoran pristup"

Hrvatskoj, kao i ostalim zemljama prijeti suša zbog nedostatka snijega i suhe zime, a Vlada je otišla na prvosvibanjske praznike i dok uživa u lijepom vremenu ne vidi da prijeti katastrofa zbog sušnog perioda, rekla je predsjednica DC-a.

Upozorila je da će u Hrvatskoj totalno zakazati proizvodnja ako u prvoj polovici svibnja ne padne kiša u vrijednosti 180 litara po metru četvornom. 

"Ne bude li kiše bit ćemo gladni pored toliko vode koja nas
okružuje", rekla je.

U DC-u smatraju da se stvari još uvijek mogu spasiti pa Vladi
predlažu da osigura novac za nabavu pumpi za navodnjavanje. 

Po njihovoj računici milijun eura bilo bi dovoljno za nabavku pumpi za navodnjavanje 400.000 hektara obradivog zemljišta.
Time bi se spasilo urod pšenice, i izbjegao scenarij iz sušne 2003. kada je propao tadašnji urod, a država ostala bez 400 milijuna kuna, koliko je isplatila seljacima na ime odštete.

Iako Hrvatska ima 150 rijeka i rječica, trenutno se navodnjava tek tri posto površine, a zahvaljujući riječnom bogatstvu moglo bi se navodnjavati 90 posto, kažu u DC-u.

U DC-u upozoravaju da se talijanska rijeka Po u samo tjedna dana spustila za 80 centimetara, a da svjetske burze najavljuju da će cijena pšenice porasti za 30 posto.