Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DC traži formiranje kriznog stožera protiv suše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt zatražila je danas od Vlade da hitno formira krizni stožer za saniranje posljedica od suše, što su već učinile vlade u drugim zemljama, jer ako u svibnju ne padnu obilne kiše Hrvatskoj će zaprijetiti glad.

DC je upozorio na konferenciji za novinare da europski mediji i stručnjaci najavljuju velike posljedice od suše, u Italiji se izvještava da suša osim poljodjelstvu prijeti i proizvodnji struje, a u Njemačkoj da će nepripremljenima zaprijetiti glad.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ocjena glavnog odbora 'Sporazum DC-a i HDZ-a dobar je put za razvoj suradnje' Slika nije dostupna Potpisan sporazum DC-a i HDZ-a Škare-Ožbolt: Kosor ima popriličnu petlju

Hrvatskoj, kao i ostalim zemljama prijeti suša zbog nedostatka snijega i suhe zime, a Vlada je otišla na prvosvibanjske praznike i dok uživa u lijepom vremenu ne vidi da prijeti katastrofa zbog sušnog perioda, rekla je predsjednica DC-a.

Upozorila je da će u Hrvatskoj totalno zakazati proizvodnja ako u prvoj polovici svibnja ne padne kiša u vrijednosti 180 litara po metru četvornom. 

"Ne bude li kiše bit ćemo gladni pored toliko vode koja nas
okružuje", rekla je.

U DC-u smatraju da se stvari još uvijek mogu spasiti pa Vladi
predlažu da osigura novac za nabavu pumpi za navodnjavanje. 

Po njihovoj računici milijun eura bilo bi dovoljno za nabavku pumpi za navodnjavanje 400.000 hektara obradivog zemljišta.
Time bi se spasilo urod pšenice, i izbjegao scenarij iz sušne 2003. kada je propao tadašnji urod, a država ostala bez 400 milijuna kuna, koliko je isplatila seljacima na ime odštete.

Iako Hrvatska ima 150 rijeka i rječica, trenutno se navodnjava tek tri posto površine, a zahvaljujući riječnom bogatstvu moglo bi se navodnjavati 90 posto, kažu u DC-u.

U DC-u upozoravaju da se talijanska rijeka Po u samo tjedna dana spustila za 80 centimetara, a da svjetske burze najavljuju da će cijena pšenice porasti za 30 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene