Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O odluci arbitražnog suda

Stier: "Za Hrvatsku se danas ništa nije promijenilo. Nitko nas više ne može ucjenjivati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier komentirao je današnju odluku Arbitražnog suda prema kojoj je većina Piranskog zaljeva pripala Hrvatskoj.

Bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji je radio i na pripremi hrvatskih argumenata dok smo još bili u arbitraži u Vijestima Nove TV komentirao je današnju odluku Arbitražnog suda o graničnom sporu sa Slovenijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva rasprava u proljeće Hrvatska i Slovenija odgovorile na podneske arbitražnom sudu Slika nije dostupna Uskoro ga šalje u Haag Slovenija: Vlada potvrdila odgovor na hrvatski podnesak o granici

Kako komentirate odluku arbitražnog suda?

Za nas je važan datum bio 2015. kada je Sabor odlučio da izlazimo iz arbitraže jer je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i nepovratno ga kontaminirala. U tome su sudjelovali ne samo slovenska agentica i sudac iz Slovenije, nego nažalost i drugi suci. Temeljem Bečke konvencije i međunarodnog prava mi smo izašli iz arbitraže. Ta je odluka relevantna, a ne današnji dan.

Bili ste jedan od najbližih suradnika Jadranke Kosor kada se potpisivao taj sporazum. Ispada da smo ipak pristali na junction i da je hrvatska diplomacija po nekima odgovorna za ovakav scenarij.

Slovenci nisu dobili ono što su htjeli arbitražnim sporazumom i zbog toga su išli korumpirati sud. Da su bili zadovoljni arbitražnim sporazumom ne bi im to bilo potrebno. Slovenija je taj sporazum prekršila i zato je Hrvatska izašla iz te arbitraže. Prije toga je bio prijedlog da se prvo riješi granični spor, a da se onda deblokiraju pregovori za ulazak Hrvatske u EU. Mi smo promijenili tu logiku i rekli da se te dvije stvari trebaju odvojiti. Rekli smo da Arbitražni sud mora donijeti odluku nakon što RH uđe u EU da ne bi bilo mogućnosti ucjene.

Poruka Njemačke je da nije na hrvatskoj strani i da treba poštivati odluku suda. Jeste li razočarani što nemamo podršku Njemačke?

Imali smo i poruku SAD-a koji je rekao da je ovo bilateralan sporazum. Hrvatskoj nitko ne može diktirati uvjete i ne postoje instrumenti da bi se prisililo Hrvatsku. EK je prije nekoliko mjeseci rekla da načelno podržava arbitraže kao instrument, ali u ovom slučaju poziva Ljubljanu i Zagreb na dijalog. Ovaj slučaj je dosita kontaminiran.

Smatrate li se osobno odgovornim za ovakav razvoj događaja?

Mislim da je važno reći da je Hrvatska zaštitila svoje interese i da je u EU ušla bez da daje ikakav teritorij. Slovenija je prekršila sporazum pa je išla korumpirati suce.

Je li vam laknulo što u ovom trenutku niste ministar vanjskih poslova?

Svi smo mi u ovom trenutku svjesni da branimo hrvatske interese i da je odluka Sabora iz 2015. obvezuje sve vlade.

Na koje sve načine Vlada sada može štititi hrvatske interese?

Danas se ništa za Hrvatsku nije promijenilo. Sve institucije će i dalje obavljati svoje poslove. Hrvatska je danas u puno boljoj situaciji nego 2009. Članica smo EU-a i NATO-a i nitko nas ne može ucjenjivati kao što je to Slovenija pokušavala tijekom naših pristupnih pregovora.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene