Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte zašto

U Hrvatskoj nitko nikada nije odnio novčanu nagradu za pomoć policiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj nitko nikad nije odnio novčanu nagradu za davanje informacija policiji. Raspisivanje nagrade obično je posljednje za čime policija poseže. No, novac do sada nije motivirao informatore u Hrvatskoj.

Osim videonadzora bitna karika u pronalasku kriminalaca jesu crtači fotorobota. Potrebno je istaknuti i najmanje detalje počinitelja koji često mogu biti presudni.

Pročitajte i ovo Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura" Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi

"Ima neki ožiljak neku rasjekotinu, oči da opiše, nos, oči, uši. To je jako bitno jer se takve stvari ne mijenjaju tako brzo", kaže Kosta Plavšić, umirovljeni kriminalist.

Iako je objavljen fotorobot mogućeg dvostrukog ubojice na zagrebačkom Žutom brijegu, ni dvije godine kasnije policija nije riješila slučaj. Kod takvih slučaja kad presuše izvori, ministar unutarnjih poslova ima pravo, sukladno zakonu, raspisati novčanu nagradu.

Tako npr. ako netko ima informacije o počinjenom kaznenom djelu, a koje je predviđena zatvorska kazna do 8 godina za korisnu informaciju građani mogu dobiti do 20.000 kuna neto. Za informacije o kaznenom djelu za koje je zapriječena kazna do 15 godina zatvora za korisnu informaciju se može dobiti do 50.000 kuna. Najviše, 100 tisuća kuna državna je spremna dati za informacije o kaznenim djelima za koje je zapriječena kazna dugotrajnog zatvora.

Unatoč činjenici da su građani policiji dojavljivali informacije niti jedna nagrada do sada nije dodijeljana. Razlog tome leži u činjenici što niti jedna dojava građana nije rezultirala razrješenjem kaznenog djela ili uhićenjem osumnjičenika.

Strah građana, Plavšiću je u potpunosti jasan. "Ući u kriminalni milje danas nije baš lako znate to je malo i opasno za osobu koja se ubacuje", zaključuje.

Na policijski "miris novca" u Hrvatskoj nitko nikad nije reagirao. Zbog velikog straha građanima je ponuđeni novac očito pretanak mamac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene