Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operacija uspjela

Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale uspješno uklonjen i spušten na tlo

Pripreme za rušenje vrha tornja zagrebačke katedrale
Pripreme za rušenje vrha tornja zagrebačke katedrale DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pripreme za rušenje vrha tornja zagrebačke katedrale Pripreme za rušenje vrha tornja zagrebačke katedrale Foto: DNEVNIK.hr Demontaža vrha sjevernog tornja katedrale Demontaža vrha sjevernog tornja katedrale Foto: DNEVNIK.hr +0 Uklanjanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale Galerija 1/3 >>
Nakon što je teško oštećen u potresu, vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale u petak iza 18 sati uspješno je uklonjen.

Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale, koji je oštećen u potresu 22. uspješno je uklonjen.

18:30 U nepunih pola sata nakon detonacije kojom je odvojen od ostatka sjevernog tornja zagrebačke katedrale, vrh tog tornja uspješno je uklonjen i spušten na tlo. Operacija je time u potpunosti uspjela i sve je prošlo bez komplikacija.

18:01 Oko 18 sati počelo je uklanjanje sjevernog dijela tornja zagrebačke katedrale. Eksplozija je prošla bez problema a nakon kraće inspekcije putem dronova koji su u zraku, vrh tornja je kranom odvojen i spušta se na tlo.

17:33 Kroz narednih pola sata trebalo bi početi ukalnjanje sjevernog tornja, javlja reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

17:18 Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo koji prati operaciju rušenja sjevernog tornja zagrebačke katedrale izvijestio je da će toranj biti definitivno uklonjen do večeri i da neće biti više odgoda. Vremenski uvjeti su se smirili i vrijeme je povoljno za provođenje operacije uklanjanja.

15:28 Opet je odgođeno uklanjanje vrha tornja katedrale. Alpinisti su trebali spojiti sajlu na vrhu na kuku, ali je utvrđeno da su sajle preduge. Sad ih moraju skratiti.

14:30  ''Počelo je završnih 45 min priprema. Alpinisti će se dignuti po velikoj dizalici, spojiti sajle na vrhu na kuku, nakon toga se konopcima spuštaju do jedne od galerija odakle će se spustiti na tlo. Kad se prizemlje, onda ide detonacija pa spuštanje tornja'', javio je s lica mjesta reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

 

12:15 Vojnici su u deset rupa postavili eksploziv.

Pročitajte i ovo Damir Foretić, glavni projektant obnove Zagrebačke katedrale pripreme završene Glavni projektant obnove katedrale opisao kako će izgledati rušenje sjevernog tornja teškog 23 tone

Pročitajte i ovo Damir Foretić, glavni projektant obnove katedrale DETALJI AKCIJE Sve je spremno za poduhvat jedinstven u svijetu: "Može li nešto poći po zlu? To samo dragi Bog zna"

''Danas smo imali problema s vjetrom, pa se alpinisti nisu mogli popeti. Čim bude naoružanje kompletno postavljeno i spremno, mi krećemo u akciju. Samo spuštanje ne bi trebalo trajati puno. Možda 15-20 minuta da ga spustimo. U trenutku kada ga spustimo vidjet ćemo u kakvom je stanju. Zasad je sve u redu i nema nikakvih problema što se tiče vremenskih uvjeta", rekao je Damir Foretić, glavni projektant obnove katedrale.

Kretanje prolaznika potpuno je onemogućeno već od osam sati, a na Kaptol se ne može doći automobilom niti parkirati vozila. Prostor osiguravaju vojska, policija i vatrogasci. Radi se o vrlo opasnom zahvatu, a najmanja pogreška može biti kobna.

Vrh tornja već je ranije omotan kako krhotine od eksplozije ne bi nešto oštetile ili nekoga ozlijedile.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene