Obavijesti Video Pretražite Navigacija
34. obljetnica

Dan nakon eksplozije Vatrenih i HDZ-ovci istrčali na teren: Tradicije se čvrsto drže, a stranka je zamalo imala drugo ime

Aktualno Galerija Sjednica Predsjedništva HDZ-a povodom 34. obljetnice stranke - 21 Sjednica Predsjedništva HDZ-a povodom 34. obljetnice stranke - 21 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Sjednica Predsjedništva HDZ-a povodom 34. obljetnice stranke - 20 Sjednica Predsjedništva HDZ-a povodom 34. obljetnice stranke - 20 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Sjednica Predsjedništva HDZ-a povodom 34. obljetnice stranke - 19 Sjednica Predsjedništva HDZ-a povodom 34. obljetnice stranke - 19 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Sjednica Predsjedništva HDZ-a povodom 34. obljetnice stranke - 17 Sjednica Predsjedništva HDZ-a povodom 34. obljetnice stranke - 17 Foto: Goran Mehkek / CROPIX +28 Sjednica Predsjedništva HDZ-a povodom 34. obljetnice stranke - 16 Galerija 1/33 >>
HDZ slavi 34. obljetnicu stranke, a predsjednik HDZ-a i Vlade najavio je da iduće godine idu po novu pobjedu i povijesni, treći uzastopni mandat na čelu Hrvatske.

Povodom obilježavanja 34. obljetnice HDZ-a održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog odbora u Zagrebu te sjednica Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a ''Dr. Franjo Tuđman''.

Odigrana je i tradicionalna nogometna utakmica na Jarunu, a uoči sjednice i utakmice kod spomen ploče Tuđmanu položeni su vijenci.

''Iduće godine idemo po novu pobjedu i povijesni, treći uzastopni mandat na čelu Hrvatske'', poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.

''Stranka je zadovoljna''

“Stranka je zadovoljna”, kazao je Plenković u izjavi za medije nakon sjednice i dodao da je ostvaren niz postignuća, ali i da postoji niz planova za budućnost, a opetovao je i čestitku Vatrenima.

Vjeruje da mogu do zlata u Ligi nacija, a za sinoćnju utakmicu je kazao da je jedna od najboljih koje je hrvatska nogometna reprezentacija odigrala. Za ekipu izbornika Zlatka Dalića nanizao je riječi hvale i zaključio: ''Vrijeme je za zlato, to bi bilo sjajno za ovu generaciju, izbornika, kapetana Modrića…''

Na utakmicu finala neće ići. Bit će s obitelji i navijati s djecom.

'U Hrvatskoj nema socijalnih nemira. Nosimo se s krizama koje su vanjske''

Upitan o poziciji sudskih službenika koji su i dalje u štrajku, rekao je da ona jasna. Oni nisu dužnosnici, a povećanje plaće koje ide uskoro odnosi se i na njih. Pozvao ih je da prihvate Vladinu ponudu i ponovio da je riječ o zajedničkom ulaganju u novi zakon o plaćana koji će biti donesen do kraja godine.

Sve što Vlada čini mnogi smještaju u kontekst superizborne iduće godine, a Plenković kaže da je dotad ostalo još dosta vremena i da postoji mnoštvo drugih prioriteta. Nabrojao je opet sve što je Vlada dosad učinila i poručio: ''U Hrvatskoj nema socijalnih nemira. Nosimo se s krizama koje su vanjske.''

Plenković je najavio i nova sredstva iz NPOO-a te dodao da se na sastanku razgovaralo o očekivanjima od turističke sezone. Uskoro u javnu raspravu kreće nekoliko zakona, od kojih je izdvojio onaj o upravljanju nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu.

"Također se finalizira zakon o hrvatskom jeziku i sve će to biti tema javne rasprave, a nakon toga i saborske, kao i zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu". rekao je Plenković.

Najavio je i da se ide u daljnju funkcionalnu decentralizaciju i davanje funkcionalnih ovlasti županima, gradonačelnicima i općinskim načelnicima.

Pročitajte i ovo Hrvatska nogometna reprezentacija Liga Nacija Stižu čestitke Vatrenima, Plenković poručio: "Sjajna pobjeda, ponovno ste ostavili srce na terenu!"

Kao dan osnutka HDZ-a smatra se sastanak u baraci NK Borac u zagrebačkom sportsko rekreativnom centru Jarun 17. lipnja 1989. godine, a stranka je u registar političkih stranaka upisana 5. veljače 1990. godine.

Osnivačka skupština bila je zakazana u hotelu Panorama, ali zbog zabrane održana je u baraci na Jarunu i prisutni su joj bili samo oni kojima je usmeno javljeno.

HDZ se zamalo drugačije zvao, naime, Franjo Tuđman neko je vrijeme stranku mislio nazvati Hrvatski demokratski zbor, no enciklopedist i jedan od inicijatora HDZ-a Tomislav Ladan odgovorio ga je od te ideje.

Pročitajte i ovo Hrvatska Svaka čast VIDEO Dvojac opravdao Dalićevo povjerenje: "Pišemo povijest. Hrvatska na kraju uvijek iziđe kao pobjednik"

Prije nekoliko godina HDZ-a je na Facebooku objavio fotografije i zapisnik s osnivačke skupštine.




 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene