Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj živi pola milijuna osoba s invaliditetom.


Povodom njihovog dana koji se obilježava sutra, svoje aktivnosti predstavila je Koalicija za život u zajednici. Koalicija je sastavljena od sedam udruga čiji predstavnici vlastitim iskustvom svjedoče o brojnim problemima s kojima se susreću. Upozorili su kako se većina od 280 propisa o pravima osoba s invaliditetom ne primjenjuje u svakodnevnom životu.

Vezani članci Ankica i Miško posjetitelji Udruge za promicanje inkluzije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ankica i Miško sanjaju svoj dom, ali koči ih spora hrvatska birokracija: "Tu bi mogli raditi sve što žele..." Emisija Provjereno dobila nagradu zbog promicanja pozitivne percepcije osoba s invaliditetom (Foto: Dnevnik.hr) Priznanje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom istraživačkoj emisiji Provjereno

'Hoćemo se i družiti, ići u kino, ići u škole, ići na radna mjesta, biti dio zajednice', ističe Senada Haličević, predsjednica Udruge za samozastupanje.

'Čim ljudi vide osobu u kolicima, on ništa ne može, kod nas je to još uvijek tako međutim kad vi s ljudima pričate onda vidite da sam ipak uspio razbiti predrasudu', kaže Neven Jurina Tomić.