Svečanom ceremonijom Velike smjene straže, te prigodnim glazbenim programom na Trgu svetog Marka u subotu je obilježen Dan državnosti koji se ove godine ponovno slavi 30. svibnja, u nazočnosti državnih dužnosnika, premijera Plenkovića i predsjednika Sabora Jandrokovića.

Galerija


Nakon polaganja vijenaca na Mirogoju te Svete mise za Domovinu u crkvi svetog Blaža, državni vrh otišao je na Trg svetog Marka.

Vezani članci Hrvatske zastave u Zadru povodom Dana državnosti Na državnom vrhu prijepori oko datuma proslave Dana državnosti, no kako dišu hrvatski građani? ''Za mene to znači najveći blagdan u životu'' Andrej Plenković Plenković: ''Čudno mi je da predsjednik ne poštuje zakonski okvir o Danu državnosti''

 

 

 

Na toj svečanosti nije bio predsjednik Republike Zoran Milanović

Ceremoniju velike smjene straže izveli su pripadnici Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH koji su, umjesto u povijesnem bili obučeni u odore u bojama radova Hrvatske vojske.

Prigodan program u živopisnim odorama izvela je i Kravat pukovnija koja promovira Hrvatsku kao zemlju kravate, a Zagreb kao grad kravate.

Političke uzvanike, među kojima nije bilo predsjednika Milanovića, te građane, u svečanost na Trgu svetog Marka u podne su uveli preleti dvaju MIG-ova iznad Zagreba i 30 plotuna ispaljenih sa Medvedgrada koji su se mogli pratiti na video-zidu postavljenom na Trgu.

Video-porukom, okupljenima i građanima diljem Hrvatske Dan državnosti čestitali su pripadnici HV-a.

Hrvatsku himnu Lijepa naša na svečanosti je otpjevala Radojka Šverko, a u glazbenom dijelu sudjelovala je i klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj otpjevavši "Kroacijo iz duše Te ljubim" te "Živila Hrvatska (Glasna jasna)".

 

 

Minutom šutnje nazočni su odali počast svima koji su živote ugradili u samostalnu i neovisnu Hrvatsku.

Na svečanosti na povijesnom zagrebačkom trgu, koji omeđuju zgrade Vlade i Sabora te crkva svetog Marka, bili su i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

Obilježavanje Dana državnosti počelo je jutros, kada je državni vrh položio vijence na Krematoriju i groblju Mirogoju, završit će večeras svečanim koncertom ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Do tada, Zagrepčani će od 17 sati moći uživati i u prigodnom koncertu koji će na Sveučilišnoj livadi, kraj fontana, održati Jazz orkestar Hrvatske vojske.

Umjesto 25. lipnja, Hrvatska Dan državnosti ove godine opet slavi 30. svibnja, na 30. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora. Uspomena je to na 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Tim činom, započeo je i proces osamostaljenja Republike Hrvatske zbog čega se taj datum smatra prekretnicom u novijoj hrvatskoj povijesti.

 

Povratak Kravat pukovnije

Nakon razdoblja u kojem se mnoge aktivnosti nisu održavale zbog pandemije Covida-19 građani su ponovno u središtu Zagreba mogli vidjeti konjanike, pješaštvo i bubnjare. Kravat pukovnija takvim kulturnim sadržajem građanima i turistima želi približiti dio povijesti.

Projekt Kravat pukovnije autorska je zamisao Marijana Bušića, ravnatelja ustanove Academia Cravatica, a od 2010. u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, pješaci, konjanici i bubnjari Kravat pukovnije, odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, svojim atraktivnim vojno-povijesnim programom smjene straže aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenoga hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.