Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska i Poljska uskoro će potpisati sporazum za unapređenje obrambene suradnje, a za dva tjedna će i poveća skupina hrvatskih vojnika otići u Poljsku u sklopu misije NATO-a, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon sastanka s poljskim ministrom obrane Antoniom Macierewiczem.


"Dogovorili smo sporazum za unapređenje obrambene suradnje i danas ćemo napraviti sve predispozicije da se taj sporazum vrlo skoro potpiše. Želimo surađivati s Poljskom u području specijalnih snaga, vojne policije, tu je također vrlo bitna vojno-tehnička suradnja, vojno-znanstvena suradnja", rekao je Damir Krstičević u izjavi za novinare nakon sastanka.

Vezani članci HV - ilustracija Ispraćaj hrvatskih vojnika u Litvu: "Neka naši saveznici i partneri zapamte vaše crvene beretke" Vojnikinja Valerija Na teren izlaze u blindiranim vozilima, težim od 20 tona: Provjerili smo kako žive naši vojnici u Afganistanu

Istaknuo je da je ta suradnja vrlo važno zbog sigurnosnih izazova s kojima je Europa suočena, koji su vrlo složeni i zahtijevaju od članica EU-a i NATO-a još intenzivniju suradnju, razmjenu iskustava te razmjenu informacija kako bi se lakše mogle suočiti sa svim sigurnosnim ugrozama i rizicima.

Krstičević je najavio da 78 hrvatskih vojnika za petnaestak dana odlazi u Poljsku u okviru NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP, Enhanced Forward Presence) gdje će biti u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Krstičević je dodao da je Poljska to tražila od Hrvatske kao prijatelj i partner. "Vjerujem kako bi da je, ne daj Bože, sutra Hrvatskoj to potrebno, Poljska postupila jednako i da bi u bilo kojoj prilici poslala svoje vojnike ovdje u Hrvatsku. Tako da mi je drago da sudjelujemo, da naši vojnici idu ondje", rekao je Krstičević.

Ministar Antonio Macierewicz zahvalio je Hrvatskoj na iskazanoj savezničkoj solidarnosti, napomenuvši da su OS RH izuzetno cijenjene u Poljskoj kao ogledni primjer vojničke stručnosti i ljubavi prema domovini.

Ministri su potvrdili odlične bilateralne odnose dviju zemalja, temeljene na snažnom partnerskom odnosu i visokoj razini međusobnog razumijevanja.

Razmijenili su mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Europi i svijetu te su potvrdili predanost politici otvorenih vrata NATO-a, kao i spremnost za nastavak pružanja potpore državama aspiranticama za članstvo.

Dvojica ministara jučer su zajedno sudjelovala u Mariji Bistrici na 25. hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja.

Nakon sastanka s Krstičevićem poljski ministar obrane također se sastao s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem. (Hina)