Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dalić: HDZ za razliku od ostalih, ima cjelovit i detaljan gospodarski program

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ova kandidatkinja na listi u 7. izbornoj jedinici Martina Dalić predstavila je danas HDZ-ov gospodarski program, izrazivši uvjerenje da se na ovim izborima odlučuje između snažnog gospodarskog rasta i manje nezaposlenosti s jedne, te administrativnog upravljanja i upliva države u gospodarstvo s druge strane.

Ustvrdila je da "HDZ, za razliku od drugih stranaka, koje nude maglovita i načelna rješenja, ima cjelovit i detaljan gospodarski program, koji počiva na četiri stupa - poduzetništvu, obrazovanju, jačanju makroekonomskih uvjeta i ravnomjernom razvoju".

Pročitajte i ovo Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 TRANSKRIPTI S ISPITIVANJA Objavljeni iskazi Martine Dalić USKOK-u: Evo tko je sve znao za grupu Borg i odakle su dolazile informacije Slika nije dostupna 'Ne trebate brinuti' Dalić: Ne brinite, neće biti rebalansa proračuna

Izvijestila je da HDZ u slijedećem mandatu namjerava dovršiti privatizaciju preostalih državnih tvrtki, i to metodom izlistanja na burzi.

Još jednom se usprotivila SDP-ovoj najavi novih poreza, ocijenivši da bi oni mogli zaustaviti tržište kapitala i malo dioničarstvo koje je u zamahu.

SDP-ovu tvrdnju da porez na kapitalnu dobit neće plaćati "obični" građani, Dalić je nazvala apsurdom.

"Oni koji to predlažu ne razumiju što je to porez i tko ga plaća", rekla je.

Efikasnost državne uprave HDZ namjerava podići profesionalizacijom svih dužnosti do ranga pomoćnika ministra.

Dalić je najavila da će se odmah nakon izbora raspisati javni
natječaji za te dužnosnike, koji će svoju dužnost četiri godine
obavljati profesionalno, a politički će se birati isključivo ministri i državni tajnici.

Najavila je i poticanje udruživanja poduzetnika u klastere, te
proširenje usluga državne uprave koje se mogu dobiti internetom, što će, smatra Dalić, olakšati komunikaciju između poduzetnika i države.

Kao ciljeve HDZ-ove financijske politike navela je svođenje
proračunskog deficita na nulu do 2010., te smanjenje udjela vanjskog duga u BDP-u ispod 75 posto do kraja idućeg mandata.

Navela je da je vanjski dug u prvoj polovici prošle godine iznosio 85,3 posto BDP-a, a da je taj postotak za cijelu ovu godinu 83 posto.

Dalić je izrazila uvjerenje da se na predstojećim izborima odlučuje upravo o tome tko u idućem mandatu može osigurati održiv i stabilan gospodarski rast i viši životni standard.

Novinaru koji ju je upitao zašto se na HDZ-ovim skupovima u
posljednje vrijeme naglasak stavlja na svjetonazorske, umjesto gospodarskih tema, Dalić je odgovorila kako "očito nije redovit na HDZ-ovim skupovima".

"Na nekim skupovima naglasci su na svjetonazoru, ali temeljna poruka, s kojom nastupamo na svim skupovima, je da mi imamo viziju kako ostvariti bolji život u slijedeće četiri godine", rekla je Dalić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene