Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uz pohvale, interni dokument sadržava i primjedbe koje će EU izreći Hrvatskoj u sklopu današnjeg sastanka Vijeća sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Hrvatskom na ministarskoj razini u Luksemburgu.


Jutarnji list došao je u posjed dokumenta koji upozorava Hrvatsku da mora dati konkretne rezultate na području borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te bez odgode riješiti pitanje pristupa Haaškog suda dokumentima i žurno restruktuirati brodogradnju.

Vezani članci Ilustracija Za velik dio Hrvatske izdana upozorenja zbog vrućina i sunca: Mnogi ih ignoriraju, a na tihu prijetnju se zaboravlja Slika nije dostupna Nema više čekanja na šalterima: Od ljeta druženje s javnim bilježnicima u sigurnoj virtualnoj sobi

EU zahtjeva transparentnost administracije

U dokumentu se još upozorava da strani investitori u Hrvatskoj još uvijek nailaze na neformalne prepreke te se u dokumentu upozorava Hrvatsku na nefikasni sud i nedjelotvornu javnu administraciju. EU stoga zahtjeva transparentnost javne administracije i političku odgovornost. Spominje se da, usprkos nekim koracima u brobi protiv korupcije, ta pojava i dalje proširena. Od Hrvatske se posebno očekuje efikasno rješavanje i suzbijanje korupcije u području javne nabave.

Bolja zaštita svjedoka

Od Hrvatske se traži i bolja zaštita svjedoka u procesima suđenja za ratne zločine te ukidanje etničke pristranosti u takvim suđenjima. U dokumnetu se upozorava i na ukidanje prepreka za povratak izbjeglica te veća pozornost za zbrinjavanje povratnika, pogotovo Srba koji su imali stanarska prava.  EU u dokumetu upozorava da Hrvatska ima funkcionalno tržišno gospodarstvo i navodi da je globalna kriza i na njega počela utjecati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju