Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna jurisdikcija

Dačić: 'Osim Hrvatske nitko se dosad nije bunio na taj zakon'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Naravno da će biti promijenjen ako se pokaže da nije u skladu s europskom stečevinom', rekao je Dačić.

Zakon o regionalnoj jurisdikciji, kojim se Srbija proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području drugih država bivše Jugoslavije i na osnovu kojeg je uhićen i osuđen Veljko Marić, biti će promijenjen ukoliko se pokaže da nije u skladu s europskim standardima, izjavio je u utorak u Zagrebu potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Slika nije dostupna Izrazio optimizam Predragu Matiću u Srbiji obećali pomoć u rješavanju slučaja Veljka Marića

Grabar-Kitarović primila Dačića

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu prvog potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Srbije Ivicu Dačića, a tijekom susreta je potvrđena obostrana spremnost na nastavak rješavanja otvorenih pitanja, posebice pitanja nestalih, položaja manjina i razgraničenja, u duhu dobrosusjedstva, jačanja suradnje i poticanja boljitka građana obje države te perspektive zajedničke europske budućnosti, priopćeno je iz ureda predsjednice.

U tom kontekstu, dodaje se u priopćenju, naglašeno je značenje redovitih i sadržajnih susreta visokih dužnosnika dviju država te predanost dijalogu u sklopu inicijativa poput predsjedničkog procesa Brdo–Brijuni.

Dačić je predsjednici Grabar-Kitarović čestitao na izboru, poželio puno uspjeha u obavljanju odgovorne dužnosti i prenio pozdrave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i predsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića, kaže se u priopćenju.

Pravna stečevina EU

Dačić je na tiskovnoj konferenciji s kolegicom Vesnom Pusić naglasio da se osim Hrvatske nitko iz međunarodne zajednice dosad nije bunio na taj zakon.

'Naravno da će biti promijenjen ako se pokaže da nije u skladu s europskom stečevinom, ali to nitko nije kazao', kazao je šef srbijanske diplomacije.

Prema njegovim riječima, osim što 'do sada nije bilo primjedbi na ovaj zakon, osim iz Hrvatske', Dačić tvrdi da je dobio najveće moguće ocjene onih koji se bave pitanjem ratnih zločina, ističući da je taj zakon omogućio kažnjavanje 170 osuđenih za ratne zločine, od kojih je 169 Srba.

Dačić stigao u jednodnevni posjet Hrvatskoj

'Da nije bilo tog zakon o jurisdikciji, oni ne bi bili osuđeni', izjavio je Dačić i dodao da postoji volja da se slučaj hrvatskog državljana Veljka Marića, kako je to već prije najavio premijer Aleksandar Vučić, što prije riješi iz 'humanitarnih razloga'.

Ministrica Pusić je kazala da ne spori da je međunarodna zajednica u određenom trenutku bila usredotočena na rješavanje pitanja ratnih zločina, posebice jer nije bilo suradnje između dviju zemalja, a i Srbija nije bila niti blizu kandidature za članstvo u EU, te stoga i nije bilo primjedbi na taj zakon.

'No, Srbija je sada već počela pregovore i danas su novi standardi na dnevnom redu (...) taj zakon nije pravno poznat i nije usklađen sa europskim standardima', izjavila je ministrica Pusić, ističući da zakon predstavlja presedan.

Dačić: 'Očekujem da Međunarodni sud pravde uistinu bude sud pravde'

'Ne postoji regionalna jurisdikcija', kazala je ministrica i dodala da 'možemo očekivati da će se taj problem skoro riješiti'.

Prije sastanka s Vesnom Pusić, Dačić se sastao s premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Josipom Lekom. Na sastanku su razgovarali o bilateralnim odnosima te otvorenim pitanjima između Republike Hrvatske i Republike Srbije, pri čemu je potvrđena politička volja za daljnji razvoj odnosa dviju država. Druga važna tema bila je aktualna situacija u jugoistočnoj Europi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene