Crveno more posljednjih dana, koje se pojavilo uz zapadnu obalu Istre, zabrinulo je stanovnike poluotoka. No, znanstvenici ih umiruju. Provjerili smo o čemu je riječ.

Galerija Crvena plima u Istri - 8 Crvena plima u Istri - 1 Crvena plima u Istri - 3 +7 Crvena plima u Istri - 4

Neobično, u crveno obojeno more moralo slikati, jer prizor je to koji, kažu Zagrepčani koji su se tamo zatekli vide prvi put u životu.

Vezani članci Slika nije dostupna Dvije rakete iz Egipta pale na izraelski Eilat Slika nije dostupna Stanovništvo u strahu: More se crveni poput krvi

"Nisam vidjela to, zato i gledam šta je to. Izgleda malo čudno, čudno je nešto, a što je ne znam ni ja", kazala je Senada.

Znanstvenici nam otkrivaju, to je prirodni fenomen, takozvana crvena plima, i njezinu pojavu uzrokuje cvjetanje jedne vrste algi. Nije opasna, nije toksična, cvjeta svake godine, no…

"Ali mislim da ovako veliki brojevi kao ove godine nije bilo nikad. Ove godine su im izrazito pogodovali meteorološki uvjeti i sve se lijepo poklopilo i oni su očito imali dovoljno hrane", objasnila je Danijela Marić Pfannkuchen iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković.

Pojavilo se na cijeloj zapadnoj obali Istre

Pa su se pojavili na cijeloj zapadnoj obali Istre. I za nekoliko dana počet će nestajati, odnosno, raspadati se i za sobom će ostaviti neugodan miris.

"I ukoliko se to sad spusti na dno, onda nekakvi organizmi koji su tamo, moruzgve, alge mogu ostati bez kisika uslijed tog raspadanja", dodaje Marić Pfannkuchen.

A osim u iznimno velikom broju, alga se pojavila i ranije nego li je to uobičajeno. Stručnjaci napominju - ovo nam je jedan od odgovora na klimatske promjene.

"Prosječna godišnja temperatura raste kontinuirano u Jadranu, a u sjevernom Jadranu raste vrlo vrlo dramatično. Više od dva stupnja u zadnjih 10 godina", rekao je Martin Andreas Pfannkuchen iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković.

Pa se očekuje da će ova, danju crvena, a noću plava plima, idućih godina biti sve češća.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju