Hrvatski građani ponovno će na birališta izaći za pet mjeseci, ovoga puta na predsjedničke izbore. Vodeći kandidati uglavnom komuniciraju u „kontroliranim“ uvjetima i svoje poruke šalju putem društvenih mreža.

Galerija U drugom krugu Miroslav Škoro pobjedio bi Zorana Milanovića (Dnevnik.hr) Crobarometar: Koliko bi glasova na predsjedničkim izborima dobili kandidati (Dnevnik.hr) Crobarometar: Kolinda Grabar-Kitarović u drugom bi krugu pobjedila Zorana Milanovića (Dnevnik.hr) +0 Crobarometar: Ni Grabar-Kitarović ni Škoro ne bi dobili u drugom krugu više od 50 % glasova (Dnevnik.hr)

Da su danas izbori, Kolinda Grabar-Kitarović bi dobila 32,8 posto potpore, što je manje u odnosu na istraživanje provedeno prije mjesec dana. Veću potporu zato dobiva Zoran Milanovićkoji trenutačno može računati na 23,4 posto potpore, dok Miroslav Škoro može računati na potporu od 19,9 posto. Mislav Kolakušić gubi potporu i sada uživa povjerenje 7,1 posto birača, a Ivan Pernar, ako krene u utrku, može računati na potporu od 4,5 posto ispitanika. Ostali kandidati osvajaju 7,4 posto, a neodlučnih je 4,9 posto.

Hrvatska u drugom krugu bira predsjednika/cu: Predsjednica pobjeđuje Milanovića

Hrvatska će, sasvim je jasno, izabrati predsjednika ili predsjednicu u drugom krugu. U srazu Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića pobjedu odnosi Predsjednica s 53 posto naspram 37,2 posto koliko osvaja Milanović. Na izbore ne bi izašlo 5,5 posto birača, dok njih 4,3 posto ne zna. Predsjednica dobiva potporu birača HDZ-a, ali i svih ostalih stranaka osim SDP-a.

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Kolinda Grabar-Kitarović izrazila sućut obitelji preminulog vojnika: ''Naše su misli i molitve uz obitelji naših vojnika''

Neizvjesno u srazu s Miroslavom Škorom

U srazu s Miroslavom Škorom Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 46,1 posto potpore, dok Miroslav Škoro može računati na potporu od 37,7 posto. Na izbore u tom slučaju ne bi izašlo 11,1 posto ispitanika, a njih 5,1 posto ne zna.

Zoran Milanović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Milanović komentirao vruću temu: "Uvođenje eura u Hrvatsku ne znači jeftiniji novac"

Predsjednica tu dobiva potporu birača HDZ-a, ali i trećina birača SDP-a glasovala bi za nju. Isto tako, trećina SDP-ovaca svoj glas dala bi Miroslavu Škori. Većina birača Mosta je uz Škoru, a Predsjednica može računati na većinu birača Živog zida.

Miroslav Šeparović (Foto: Pixsell,Davor Puklavec) Šeparović: ''Nezamislivo je da bi u državi vladavine prava bilo moguće Ustav donijeti na referendumu''

Škoro bi pobjedio Milanovića i postao predsjednik

Miroslav Škoro postao bi predsjednik ako u drugi krug ide sa Zoranom Milanovićem. Škoro u tom slučaju dobiva 48,6 posto, a Zoran Milanović 38,7 posto. Na birališta u tom slučaju ne bi izašlo njih 6,9 posto, a ne zna 5,8 posto ispitanika.

Na koje birače mogu računati tri predsjednička kandidata?

Kolinda Grabar-Kitarović može računati na starije birače, one od 45 do 60 godina, jednako kao i na starije od 60 godina kod kojih bi dobila 38 posto. Od birača sa završenom osnovnom školom, njih 46 posto svoj bi glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović. Njezina su uporišta u Lici i Banovini, gdje ima 53 posto potpore, ali i Slavoniji te Istri i Primorju gdje ima 35 posto potpore.

Zoran Milanović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Milanović komentirao vruću temu: "Uvođenje eura u Hrvatsku ne znači jeftiniji novac"

Zoran Milanović također može računati na potporu starijih birača. Naime, svaki treći birač iznad 60 godina svoj glas dao bi Zoranu Milanoviću. Isto tako, najviše svojih birača Milanović može pronaći među ljudima koji imaju završenu višu školu ili fakultet, njih 26 posto. Također, Milanović na prvu poziciju i potporu može računati u Zagrebu i okolici, gdje dobiva 27 posto.

Miroslav Škoro zato može računati na mlade birače. Tako bi 29 posto birača do 30 godina svoj glas dalo Škori. On također može računati na birače u Slavoniji, gdje dobiva svaki treći glas, odnosno 33 posto potpore.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 976 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju