Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao Škorinu najavu

Šeparović: ''Nezamislivo je da bi u državi vladavine prava bilo moguće Ustav donijeti na referendumu''

Miroslav Šeparović (Foto: Dnevnik.hr)
Miroslav Šeparović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Miroslav Šeparović (Foto: Dnevnik.hr) Miroslav Šeparović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Miroslav Škoro (Foto: screenshot Facebook) Miroslav Škoro (Foto: screenshot Facebook) Foto: screenshot Facebook +0 Miroslav Škoro (Foto: IN magazin) Galerija 1/3 >>
Iako nije želio komentirati programe predsjedničkih kandidata na pitanje o najavi Miroslava Škore o izmjenama Ustava, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je kazao kako je "nezamislivo da bi u državi vladavine prava bilo moguće Ustav donijeti na referendumu".

Miroslav Škoro objavio je svoju predsjedničku kandidaturu s najavom da će zatražiti izmjene Ustava i povećanje ovlasti predsjednika države. Kaže da će, ako od vladajućih ne dobije veće ovlasti, ići na referendum i zatražiti ih od naroda.

U intervjuu za Jutarnji list, Miroslav Šeparović je upitan je li moguće referendumom mijenjati ustavnopravni poredak.

''Ustavni sud neće, ni ja kao predsjednik, komentirati programe pojedinih kandidata za predsjednika Republike. To je domena politike s kojom se Ustavni sud ne smije baviti. Načelno ću reći da je nezamislivo da bi u državi vladavine prava bilo moguće Ustav donijeti na referendumu. Možete li zamisliti situaciju u kojoj bi građani koji izlaze iz crkava, koji su obavili kupovinu na tržnicama, izašli u šetnju gradom, zaokruživali da ili ne i tako odlučili o usvajanju novog Ustava? To je nemoguće'', kaže predsjednik Ustavnog suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednička utrka Škoro se pohvalio fotografijom s Ružom Tomašić: "Danas smo Kim i ja na ručku u ugostili dragu prijateljicu"

Osim što je iznio svoje mišljenje o mogućem sastavu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nakon što je Ustavni sud usvojio tužbu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Šeparović je za Jutarnji list govorio i o nedavnim ustavnosudskim odlukama, među kojima je i ona što vukovarsku vlast obvezuje da proširi opseg prava srpske manjine.

"Vukovar je specifična sredina, tamo su specifične okolnosti i to se mora uzeti u obzir. Stoga je Ustavni sud u odluci iz 2014. godine, kada je odlučivao o referendumskom pitanju, utvrdio da Gradsko vijeće mora voditi računa o pravima nacionalne manjine, ali i o potrebama većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još živih posljedica velikosrpske agresije s početka devedesetih. Isto smo ponovili i u ovoj odluci. Istaknuli smo nužnost dijaloga. imajući u vidu da se prava srpske nacionalne manjine moraju postupno širiti. No. istodobno smo naglasili da se odluka o tome ne može odgađati unedogled", kazao je Šeparović.

Pročitajte i ovo Miroslav Škoro (Foto: screenshot Facebook) UNOSNI POSLOVI Miroslav Škoro o optužbama: "Sve u životu stekao sam svojim radom i za svaku kunu mogu dokazati podrijetlo"

Dodao je i da o tome ne želi polemizirati s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom, kao ni s njegovim zamjenikom iz reda srpske nacionalne manjine koji je odluku nazvao kozmetičkom.

"Ustavni sud očekuje odgovorno i razumno ponašanje prvenstveno gradonačelnika i gradskog vijeća, kao i da se naša odluka provede. U državi vladavine prava nezamislivo je da se odluke Ustavnog suda ne bi poštovale jer bi to vodilo u kaos. Od Vlade očekujemo da osigura njeno provođenje", ustvrdio je Šeparović.

Na pitanje kako je doživio reakciju predsjednice Republike na ovu odluku Šeparović je kazao da od državnih dužnosnika očekuje jasnu i nedvosmislenu izjavu da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati i provoditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene