CROBAROMETAR za veljaču 2016. pokazuje da je prosječna ocjena rada Vlade Tihomira Oreškovića (2,51) značajno je niža nego li prethodne Vlade u prvom mjesecu njezina rada (3,18).


Dnevnik Nove TV donosi CROBAROMETAR za veljaču 2016. koji je provela agencija Ipsos u vremenskom trajanju od 1. do 21. veljače. Terensko istraživanje provodilo se na uzorku od 973 punoljetna građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 %, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Vezani članci Crobarometar Dnevnika Nove TV za siječanj 2021. - 1 Novi Crobarometar: Najpopularnija stranka gotovo duplo "jača" od druge po redu Crobarometar Dnevnika Nove TV - 3 Milanović godinu završava kao najpopularniji političar, a građani korona krizu prvi put smatraju najvećim problemom

Podaci za veljaču prije svega reflektiraju političke događaje iz druge polovine siječnja i prve polovine veljače. Ovaj period obilježili su važni politički događaji. Predstavljena je nova Vlada i ministri. U vrlo kratkom roku, ministar branitelja je smijenjen, a ministar kulture je i dalje pod povećalom javnosti. Tijekom provedbe istraživanja, Vlada još uvijek nije bila u potpunosti formirana, niti je predložen proračun. Fokus je također bio na Predsjednici zbog traženja smjene Lozančića te pomilovanja pojedinih osoba.

REJTING STRANAKA – MOST I DALJE U PADU

Politički aktivan mjesec nije se odrazio na rejting dvije vodeće stranke, ali je MOST-u podrška značajno pala. Na osnovu toga je blago porastao rejting Živog zida te se povećao udio neodlučnih.

PODRŠKA RADU VLADE RH

U svojem prvom mjesecu rada, rad Vlade Tihomira Oreškovića podržava 40% građana, 34% ne podržava, a četvrtina građana uopće nema izražen stav.

U usporedbi s Vladom Zorana Milanovića u prvom mjesecu njezina rada, Vlada Tihomira Oreškovića je u nepovoljnijem položaju i pod većom kritikom javnosti. Vladu Zorana Milanovića u prvom mjesecu njezina rada podržavalo je 60% građana.

I prosječna ocjena rada Vlade Tihomira Oreškovića (2,51) značajno je niža nego li prethodne Vlade u prvom mjesecu njezina rada (3,18). Nešto više od polovine građana vjeruje da će Vlada Tihomira Oreškovića odraditi mandat do kraja.

PODRŠKA PREDSJEDNICI

Čini se da je svojim aktivnostima Predsjednica smanjila povjerenje u svoj rad te ovaj mjesec, nakon 3 mjeseca rasta, podrška njezinim odlukama i potezima pada.

Ipak, prosječna ocjena rada Predsjednice i dalje je viša od prosječnih ocjena ostalih institucija i iznosi 3,16.