Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef obavještajaca

Tko je Dragan Lozančić, čovjek koji je podijelio vladajuće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dragan Lozančić više ne uživa povjerenje Kolinde Grabar Kitarović. Orešković još odlučuje hoće li ga smijeniti, Petrov je protiv, a Milanović o njemu ima samo riječi hvale.

Vladajući su posljednjih dana podijeljeni oko moguće smjene šefa SOA-e Dragana Lozančića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvori bliski premijeru NAPOKON RASPLET Odluka o novom šefu SOA-e u iduća 24 sata? Slika nije dostupna O ravnatelju SOA-e SASTANAK NA PANTOVČAKU Predsjednica i premijer se sastali, dogovorili nisu ništa

Kolinda Grabar Kitarović potpisala je u petak razrješenje ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije, u isto vrijeme kada je premijer novinarima objašnjavao da će njih dvoje tek donijeti odluku. Sada svi čekaju konačni premijerov sud jer da bi Lozančić bio smijenjen potreban je i njegov potpis.

Orešković je najavio da će odluku donijeti ovaj tjedan.

A tko je čovjek čija bi smjena mogla dovesti do nove krize među vladajućima?

Ovaj proamaerički orijentiran obavještajac, doktor znanosti, rođen je 27. rujna 1963. godine u Zadru. Živio je u SAD-u, čije državljanstvo ima, a u Hrvatsku se vratio 1991. godine. Oženjen je i ima djecu. Živi u Zagrebu, a u njegovoj imovinskoj kartici stoji da je kao ravnatelj SOA-e imao neto plaću u iznosu 16977,54 kuna. Kao predviđeni datum kraja mandata navodi se 22. listopada ove godine.

Na čelo Sigurnosno obavještajne agencije došao je s mjesta pomoćnika ministra obrane.

U MORH-u je najprije radio u Odjelu za međunarodnu suradnju, bio je zamjenik načelnika za obrambenu politiku, a prije odlaska u SOA-u obnašao je funckiju pomoćnika ministra obrane.

Lozančić je završio klasičnu katoličku gimnaziju 'Holy Cross' u New Yorku 1981. godine. U New Yorku je i diplomirao strojarstvo 1986. godine, nakon čega su uslijedili magisterij (1989.), a onda i doktorat (1995.) na Sveučilištu Columbia u New Yorku.

Odlikovan je za sudjelovanje u Domovinskom ratu i to Redom hrvatskog pletera i hrvatskog trolista,Spomenicom Domovinskog rata, te Spomenicom domovinske zahvalnosti. Primio je i odlikovanje Republike Francuske Chevalier dans l'Ordre Nationa du Merite.

Autor je mnogobrojnih publikacija.

Ujedinio vlast i oporbu

Kada je 2012. izabran za šefa tajnih službi, Lozančić je ujedinio vlast i oporbu. Na čelno mjesto agencije koju tada nije krasio dobar imidž izabran je jednoglasno.

Zoran Milanović i danas o njemu ima samo riječi hvale.

' Lozančić... Za njega se ne bojim, to je čovjek koji će naći vrhunski posao bilo gdje, u bilo kojem trenutku. Koji je i kad sam ga imenovao na to mjesto rekao da to želi raditi samo četiri godine. Dakle, ne radi se ovdje o njemu. To je jedan od ljudi koji zaslužuju najveće hrvatsko odlikovanje', poručio je u subotu.

Za razliku od Milanovića, Grabar Kitarović Lozančiću ne vjeruje što mu je i osobno priopćila.

Kao jedan od razloga smjene navodi se činjenica da predsjednica nije obaviještana da je prisluškivana dok je bila u kontaktu sa Zdravkom Mamićem koji je u tom trenutku bio praćena osoba.

I dok premijer odlučuje, potpredsjednik njegove Vlade Božo Petrov otvoreno je stao kontra predsjednice i poručio kako nema razloga za Lozančićevu smjenu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene