Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Možda nije potrebno za samo 20 učenika držati otvorenom jednu gimnaziju, ali kada je u pitanju otok, ipak malo drugačije treba razmišljati.


Za državu, broj novih učenika na otoku Cresu je premalen i neisplativ. Gimnazija se zatvara, a učenici će tako svaki dan morati putovati na druge otoke ili se iseliti s Cresa, a onda, teško da će se vratiti, strahuju roditelji. Vijest da se ukida gimnazijski odjel u Cresu šokirala je otočane. U dopisu Ministarstva obrazovanja stoji i da bi trebalo prepoloviti broj razreda za pomorska zanimanja u Lošinju.

Vezani članci Marko Movre Nagrađeni profesor otkriva koliko se radi u školama: "Dojam da mi ništa ne radimo i da smo uhljebi je nevjerojatno raširen" Slika nije dostupna Policija traži očevice stravične prometne nesreće na Cresu: Vozač Porschea teško ozlijeđen u sudaru s autocisternom

Gimnazijalcima bi ostale dvije mogućnosti, svaki dan voziti se 120 kilometara do Lošinja i natrag ili na školovanje u Rijeku. 'Kao roditelj sam ogorčena ovom idejom o ukidanju područnog odjeljenja gimnazije u Cresu jer je upravo postojanje gimnazije na Cresu bilo preduvjet da mi kao obitelj ostanemo u Cresu', kaže Mirjana Mikičić-Flego, zabrinuti roditelj. Posljednji put hrvatske su gimnazije ukidali talijanski fašisti, kažu Cresani.

'Je li pred nama novo raseljavanje mladih intelektualaca s otoka? Je li pred nama nova tragedija raspučivanja hrvatskih otoka?', pita se Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa. I dok bi mlade željne znanja trebalo vratiti na otok, ovo će ih otjerati, boji se ravnatelj škole. 'Mi poštujemo potrebe štednje ali ne na ovaj način štedjeti, ovdje provoditi jednu anti-otočku, a u svojoj osnovi i antihrvatsku politiku spram ovih otoka', kaže ravnatelj SŠ 'Ambroza Haračića', Tomislav Gospodnetić. U Ministarstvu obrazovanja kažu, roditelji će biti na vrijeme obaviješteni i uključeni u donošenje konačne odluke.

'Ista će biti donesena uz poštivanje interesa lokalne zajednice i njezinih učenika, realnih financijskih i infrastrukturnih mogućnosti, kao i postojećih potreba tržišta rada', tvrde iz Ministarstva. Cresani se nadaju da ovo nije konačna odluka i da će zvono u creskoj gimnaziji i sljedeće školske godine pozivati učenike na nastavu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju