Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pod povećalom istražitelja USKOK-a je i privatizacija Plive. Prema neslužbenim informacijama koje smo dobili, istražuje se prodaja najveće hrvatske farmaceutske kompanije američkom Baru prije 5 godina.


Bivši predsjednik Uprave Plive Željko Čović uvjerava kako ne zna za istragu, a Pliva je prodana zakonito. Odbija sve špekulacije o političkim mentorima Ivi Sanaderu i Miomiru Žužulu te podjeli milijunskih provizija.

Vezani članci Ivo Sanader S maskom i štakom Sanader došao na ponovljeno suđenje za ratno profiterstvo: ''Nisam kriv'' Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Zbog eura Vlada hitno prodaje udjele u više od 300 tvrtki

Za većinski paket Plive Amerikanci su izdvojili dvije milijarde i 200 milijuna dolara. Prodaju je vodio direktor Plive Željko Čović. 'Nemam nikakvu informaciju da se radi istraga, prodaja Plive radila se po najboljim standardima', rekao je Željko Čović, bivši predsjednik Uprave Plive.

Ni odvjetnici bivšega premijera o istrazi tvrde ništa ne znaju.'Uvode se uvijek novi slučajevi mi ne znamo ništa o tome', rekao je Čedo Prodanović. Čović tvrdi nije bilo muljaža. Nije kaže bilo ni milijunskih provizija za političko pogodovanje.

'O tome nije bilo dogovora. Većinski vlasnici Plive bili su strani dioničari kod njih politika ne može imati utjecaja. U takvim poslovima kada se radi preko javnih ponuda onda je to s provizijom jedna velika glupost', rekao je Čović.

Još se 2006. sumnjalo u transparentnost

Pliva je prodana sredinom 2006.. Vlada se hvalila kako su time spašeni umirovljenici koji su čekali isplatu povrata duga. Podsjetimo, još od tada  2006. u javnosti se sumnjalo u transparentnost prodaje Plive. Ponajviše zbog zajedničkog vikenda u Veroni tadašnjeg premijera Ive Sanadera, bivšeg ministra Miomira Žužula i Željka Čovića. Tri dana kasnije objavljena je prodaja Plive. Sanaderova je vlada na više načina tumačila put u Veronu, od poslovnog do privatnog, a račun su dugo skrivali.

'Imamo dovoljno posla ovo što nas gone, a ovo kad dođe na red ako dođe', rekao je odvjetnik Prodanović. Put u Veronu pred Uskokovim istražiteljima navodno je spominjan u slučaju Fimi Media, ali ne zbog Plive već troška službeno-privatnog puta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju