Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više ne može

Čobankovićeva zadnja ponuda iznad koje ne ide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar kaže da je ovo maksimum maksimuma što može ponuditi.

Ministar Petar Čobanković sastao se danas sa sedam seljačkih udruga.  Ponudio im je isplatu dijela poticaja u repromaterijalu protuvrijednosti 500 kuna po hektaru zemlje. Ministar poljoprivrede istaknuo je kako država više nije u mogućnosti ponuditi ništa jer joj to proračun ne dozvoljava. 'To je maksimum maksimuma, iznad toga se ne može ići, jer bi sve ostalo ugrozilo proračun i državu, a Vlada to neće dozvoliti. Iznad ovoga ne možemo ići, bez obzira na prosvjede', kazao je Čobanković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Inicijativa predsjednika Jospovića Čobanković dolazi k pobunjenim seljacima Slika nije dostupna Sedam dana na cestama Seljaci uporni i od prosvjeda ne odustaju, prijete i dolaskom u Zagreb

Rekao je predstavnicima seljačkih udruga rekao kako ih država može osloboditi od plaćanja zakupa državnih poljoprivrednih zemljišta i omogućiti im prolongiranje otplate otkupa poljoprivrednog državnog zemljišta. Napomenuo je da će to predložiti i županijama i općinama.

Ministar poljoprivrede predložio je izmjenu pravilnika o visini naknada zakupa i prodaje zemljišta po kojoj bi cijena pala. Dogovorio se s predstavnicima sedam seljačkih udruga o reprogramu kredita te o investicijskim potporama kapitalnih ulaganja koje je većina banaka spremna prihvatiti. Čobanković je dogovorio detalje o isplati naknade za skladištenja pšenice u iznosu od 10 lipa po kilogramu.

Čobanković je rekao kako svedanas dogovorene mjere  izinose  82 posto od obećanih državnih poticaja seljacima za 2010. godinu. Dodao je kako je to nešto malo manje od onoga što je država dala seljacima za 2009. godinu.

>> Kosor: Svi koji nude kobasice, obmanjuju ljude

>> Prosvjedi seljaka ušli u četvrti dan

Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske Stjepan Kunovac izrazio je zadovoljstvo što je učinjen neki pomak, no kaže kako nema mandat to prihvatiti dok o svemu ne informira svoje članove. I tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Branje Stanko Zdravčević je istaknuo kako je učinjen pomak te kako je u ovoj situaciji 500 kn/ha prihvatljivo.

Dražen Žulj iz Udruge ratara Donjeg Miholjca je pak istaknuo kako su prosvjedi organizirani zbog neimaštine te kako je prijedlog o isplati 500 kn/ha nedostatan te je mišljenja kako će to imati loš odjek među prosvjednicima. Predstavnici iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije upozorili su kako je kod njih vrlo malo državne zemlje u zakupu te se osjećaju zakinuti što se tiče odluke vezano uz oslobađanja od plaćanja zakupa.

Peti je dan prosvjeda seljaka, nezadovoljnih državnom politikom kojom su im poticaji za 2010. godinu smanjeni za 40 posto. Na to ne pristaju te su nezadovoljstvo izrazili izlaskom na ulice, a traže i da im se što prije isplate državni poticaji za 2009. godinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene