Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agonija radnika Đakovštine

'Dvije godine nisam vidio svjež kruh, kupim vreću starog za 10 kn'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očaj 350 radnika Đakovštine koji su izgubili i posao i otpremnine i dionice, a sada i prava na Zavodu za zapošljavanje ne prestaje niti mu se nazire kraj.

'Ja ne znam kako izgleda svježi kruh, dvije godine ga nisam vidio. Kupim vreću starog za 10 kuna, zamrznem i to jedem', kazao je bivši radnik Stipe Glavurdić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigle otpremnine Napokon: Bivšim radnicima Đakovštine isplaćen novac Slika nije dostupna Upravi zasad ništa Vlada će isplatiti otpremnine samo radnicima Đakovštine!

Dok su oni po tko zna koji put pred tvornicom čekali, ministar Petar Čobanković pregovarao je s njihovim predstavnicima kako namaknuti novac koji potražuju.

'Ja ovim našim ljudima koji pregovaraju vjerujem,ali vladi ništa ne vjerujem', kazala je bivša radnica Ružica Hižman.

Radnici su za nov posao prestari, a za mirovinu premladi. Jedino što žele je ono što su pošteno zaradili.

Ministar Čobanković rekao je da će sljedećih dana biti vođeni razgovori s bankama o tome kako preko njih ubrzati isplatu potraživanja bivšim radnicima Đakovštine u stečaju.

U Đakovu je danas, nakon prošlotjednog zagrebačkog, održan drugi krug razgovora ministra poljoprivrede s predstavnicima bivših radnika Đakovštine u svezi isplate njihovih otpremnina čiji je neto iznos 26 milijuna kuna. Na sastanku u Maloj vijećnici, zatvorenom za javnost, bili su i gradonačelnik Zoran Vinković i stečajni upravitelj Đakovštine d.d. u stečaju Perica Mitrović.

Današnji razgovori išli su u smjeru traženja načina kako ubrzati isplatu otpremnina, koje se mogu naplatiti iz sudskih sporova oko nekih pravnih radnji, iz vremena dok je Đakovština bila u blokadi, koje se mogu pobijati. Budući da bi se na ishod tih sudskih sporova moglo dugo čekati, država, Ministarstvo poljoprivrede, želi to premostiti pa će idućih dana biti vođeni razgovori s bankama kako preko njih ubrzati isplatu radnicima, kazao je nakon sastanka Čobanković.



'U rješavanju ovog problema mora se voditi računa o zakonitosti svih aktivnosti. Cilj današnjeg sastanka bio je i utvrđivanje točnog iznosa sredstava iz kojih će se namiriti radnička potraživanja, a to su potraživanja Đakovštine u stečaju kroz sudske sporove. Taj potencijal maksimalno iznosi 54 milijuna kuna, što je dvostruko više od radničkih potraživanja', rekao je Čobanković. Naglasio je kako je cilj isplatiti radnička potraživanja u cijelosti.

'Nismo pretjerano sretni brzinom kojom se rješava naš problem no ministar je i danas pokazao da ima dobru volju i spremnost da nam se pomogne. Trebamo postupiti razumno i shvatiti da se do rješenja ne može brže doći. Bitno je da se stvar pokrenula', rekla je glasnogovornica Koordinacije za zaštitu prava bivših radnika Đakovštine d.d. u stečaju Sanja Katić. Kako bi se u ovoj situaciji pomoglo bivšim radnicima, gradonačelnik Vinković je predložio da se pronađe način isplate jednokratne pomoći. 

Pedesetak bivših radnika završetak današnjih razgovora čekalo je ispred ulaza u bivšu tvrtku, s namjerom da ponovno prosvjeduju ako ne budu zadovoljni rezultatom razgovora. Iako nisu bili zadovoljni jer su očekivali konkretnija rješenja, nakon polusatnog uvjeravanja gradonačelnika Zorana Vinkovića i svojih predstavnika koji su bili na razgovoru u Maloj vijećnici, odustali su od prosvjeda i razišli se kućama.

Sljedeći sastanak na iznalaženju rješenja za isplatu bivših radnika Đakovštine najavljen je za 10-ak dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene