Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Centar za mirovne studije (CMS) u utorak je, uoči sjednice Sabora na kojoj bi se trebalo raspravljati o Zakonu o strancima, pozvao zastupnike da glasuju protiv izmjena zakona kojima bi se kriminaliziralo pomaganje strancima i počinitelje kažnjavalo kaznom do 20.000 kuna.


Ispred zgrade Hrvatskog sabora članovi CMS-a i udruge Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND) u utorak su dijelili letke kojima se poručuje - "Zakon koji sprječava činjenje dobra nije zakon koji itko želi".

Vezani članci Dijana Zadravec Zadravec pokazala dokumente koji navodno dokazuju nepravilnosti u KBC-u: ''Preko posrednika su mi prijetili otkazom. Vatavuk se usporedio s Hitlerom'' Ivan Malenica Oglasio se i ministar Malenica i otkrio kako krati vrijeme dok se oporavlja od koronavirusa: "Hvala svima na brizi"

Gordan Bosanac iz CMS-a istaknuo je da Vlada treći put u godini dana pokušava progurati štetan zakon, kojim se želi kriminalizirati pomaganje strancima. "Prema jednom članku, na neki se način kriminalizira solidarnost građana s izbjeglicama", kazao je.Izbjeglicama koje su ilegalno ušle u Hrvatsku, a nisu se uspjeli prijaviti policiji, građani ne bi smjeli pomoći i odvesti ih da se prijave jer bi time prekršili zakon.

U novom prijedlogu ipak su izdvojeni neki slučajevi, pa pomaganje nije kazneno djelo ako se čovjek nalazi u smrtnoj opasnosti. No, kaže Bosanac, organizacije koje pomažu izbjeglicama često bi se u svom radu našle u sukobu s zakonom ili bi im bio onemogućen rad.

Predstavnici CMS-a pozvali su zastupnike da, prema svojoj savjesti, podrže amandman koji će predložiti na Odboru za ljudska prava. "Kazneni zakon jasno kaže da je krijumčarenje ili bilo kakav oblik zarađivanja na ljudima zabranjeno, pa nema potrebe da se pomaganje kriminalizira", poručio je Bosanac. (Hina)