Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Land Art festival 'Slama'

Cirkuska šašavost: Četiri tisuće bala sijena pretvoreno u skulpture

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počelo je prije šest godina u baranjskom Lugu kao izazov, a danas je preraslo u tradiciju i to s međunarodnim gostima.

Tema ovogodišnjeg Land Art festivala 'Slama' je cirkus, a najveća skulptura na večerašnjem zatvaranju bit će spaljena. Slamu u cirkusu nije teško pronaći, ali cirkus od slame postoji samo na jednom mjestu - u Baranji. 'Kako je ovogodišnja tema bila cirkus i sve je to okaraktiziralo kao jedan naopaki ples, malo šašavosti cirkuske, malo ironije koja nas okružuje', rekao je Igor Brkić iz Križevaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kipari u akciji Malo slame i špage i evo farme životinja Slika nije dostupna Opekline četvrtog stupnja Pala na zapaljeno strnište, preminula od opeklina

Umjetnici tako atelje zamijene poljima. 'Sa slamom se može ako se pazi na određenu tehniku, da se nju može poštivati, onda se s njom može napraviti što god hoćete', rekao je Erich Faller, dopredsjednik Udruge 'Slama'. 'Nije to tipičan kiparski materijal, ali ja mislim da nismo nagrdili ovo polje s ovom slamom, nego da smo napravili jedan dobar posao', rekao je Igor.

Četiri tisuće bala sijena 27 umjetnika pretvorilo je u mnoštvo skulptura kao što su bicikl, novozelandski kivi ili cirkusanti. 'Predstavlja novozelandskog autohtonog kivija koji je zaštićen i koji predstavlja sve Zelanđane i svi se zovu zbog njega kivi, kivi fruit, kivi ljudi, sve je kivi', rekao je Damir Klun.

Uz izlagače, zadovoljni su i posjetitelji. 'Mi dolazimo svake godine i uvijek ima nešto novo, ove godine je taj cirkus, odnosno kruha i igara, drugim riječima, i lijepo je, sviđa mi se', rekli su jedni posjetitelji. Slamnati cirkus nastavit će tradiciju festivala 'Slame' i jednu od skulptura na večerašnjem zatvaranju zapaliti. Ostale slamnate skulpture bit će vraćene u prirodu i životinjama poslužiti kao obrok.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene