Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kipari u akciji

Malo slame i špage i evo farme životinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slama simbolizira prirodu, život, obnovu života, prirodne cikluse. Upravo zato i paljenje tornja, da bi se nagodinu moglo sve ispočetka.

A za izradu slamnatih skulpura potrebno je samo nekoliko bala slame, malo špage, puno mašte i puno strpljenja. Umjetnici iz cijele Europe i Hrvatske kreiraju doista jedinstvene monumentalne umjetnine. Festival je okupio 20 kipara te brojne znatiželjnike iz Hrvatske i susjednih država. Sirovina za umjetnine stiže na traktorskoj prikolici. Snop za snopom i, uz puno mašte, pustolovina može početi. Obične bale na baranjskim poljima nastavljaju svoj život kao odjevni predmeti, slamnate srne, divlje svinje ili komarci.

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Ilustracija Ljubav je kriva?! ''Štene je letjelo 10 metara u daljinu'': Žena koja baca životinje kroz prozor ponovno ima psa

'To je veliki komarac. Radim ga da komarci ne budu toliko gnjevni i da nas ne pikaju toliko,' rekao je umjetnik Danijel Lojan. Naviknutima na glinu, drvo ili mramor, kiparima je slama veliki izazov. 'Super je raditi sa slamom. Jednostavno se oblikuje, prije svega. Predobar je materijal,' rekao je umjetnik Boris Sekulić. Jedinstvena je ovo kolonija u Hrvatskoj. Dvadesetak umjetnika u svoja su djela utkali šest tisuća bala slame.

'To je naš kruh svagdašnji, tako da su te slamnate skulpture odlično uklapaju u naš ravničarski prirodni krajolik,' rekao je umjetnički voditelj kolonije, Nikola Faller. Čovjek slamu koristi od kada zna za sebe. Kiparski atelje na oranici nisu propustili ni turisti. Umjetnine će kratko krasiti baranjska sela, a potom će na novu lokaciju. Slama je posuđena od prirode, prirodi će se i vratiti. Na kraju krajeva, i ova goveda omogućit će prirodno gnojivo za nove biljke, novu slamu i nove skulpture.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene