Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čime je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zaslužio treći mandat? Upravo će na to pitanje vladajući sutra ponuditi odgovor.


No, u redovima Saborske oporbe sve je jasno, Bajić je politička, a ne neovisna pravosudna osoba i sve što radi, tvrde, po nalogu je Vlade. Premijerka Kosor osobno će sutra u saboru braniti Mladena Bajića i svoju inicijativu da ostane u fotelji glavnog državnog odvjetnika još jedan mandat. Za vladajuću stranku nema dvojbe, Bajić je nezamjenjiv. 'Ne mijenja se momčad, koja dobro igra, a DORH na čelu s Bajićem posljednjih je mjeseci pokazao i te kako dobru igru', ističe Andrija Hebrang.

Vezani članci Sud: Preokret u slučaju Anite Nosić - 4 Sud poništio odluku kojom je HDZ-ova načelnica Anita Nosić izgubila mandat: "Očekujem da će ju Općina vratiti na mjesto načelnice" Slika nije dostupna Tko želi, a tko ne želi Bajića? Dobio je potporu saborskog odbora

Upravo je ta činjenica da Bajić posao radi zapravo tek zadnjih 6 mjeseci trn je u oku oporbe. Bajić, kažu, radi po nalogu vlade nekad premijer Sanadera sada Premijerke Kosor. 'Kako je prije za Sanadera šutio i nije odrađivao ništa sada za Jadranku Kosor odrađuje sve, što je prvenstveno čišćenje redova HDZ-a', naglašava Milanka Opačić. Čišćenje u Podravci, HAC-u te HEP-u oporba smatra tek obračunom premijerke sa naslijeđenim kadrovima. HNS-u to čini se ne smeta, a iako je, pojašnjava Vesna Pusić, jasno da Bajić igra za Vladu u ovom slučaju to joj je pozitivno.

'Politika ne stišće u pravcu prikrivanja, već u pravcu raščišćavanja', kaže Pusić. Zato HNS neće biti protiv, već suzdržan o Bajiću. Možda ne najbolje ali tvrde nije ni loše rješenje. Iako su Bajića doveli na vlast u svojem mandatu, SDP-ovci ga već godinama kritiziraju, no vladajući mu osiguravaju opstanak. 'Mladen Bajić je samo pokazao da je produžena ruka politike. Da je stvarno radio posao po savjesti onda bi mnogi već bili iza rešetaka', tvrdi Opačić. Bilo kako bilo, Mladen Bajić, s gotovo zajamčenim trećim mandatom, ulazi u skupinu najdugovječnijih šefova državnih institucija.