Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u zdravstvu

Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo''

Aktualno Galerija Zdravstvo u Hrvatskoj - 1 Zdravstvo u Hrvatskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zdravstvo u Hrvatskoj - 2 Zdravstvo u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Galerija 1/4 >>
Zbog cijena izbila je pobuna protiv HZZO-a. Dio udruga u zdravstvu traži da sudjeluju u pregovorima za određivanje cijena za sve dijagnostičko-terapijske postupke. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove Sanja Vištica.

Primarna zdravstvena medicina suočava se s velikim povećanjem troškova, no Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) svojim izdacima ne prati takvo povećanje. 

"Kod snimanja EKG-a u startu je porasla cijena EKG uređaja u nabavi, servisu EKG uređaja, u onom papiru na kojem oni dobiju nalaz. Znači, cijena svega toga je porasla i automatski se mora povisiti i cijena te usluge", tvrdi Jelena Rakić Matić, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb - Zapad.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiže velika promjena vremena, no prije nje mogli bi pasti travanjski rekordi

Cijena koju dobiju od HZZO-a za izvršenu uslugu, kažu, ne prati u tom postotku povećanje svih troškova. Povećanja je bilo, ali tvrde da su nedovoljna.

"Kod nas HZZO samostalno i po logici koju mi uopće ne razumijemo ocjenjuje cijenu našeg rada i nameće nam ugovore koje smo prisiljeni potpisati", kazala je Nataša Ban Toskić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Traže pregovore

U Udruzi poslodavaca u zdravstvu  plastično su to objasnili na primjeru pekarnice.

"Kažete ja želim ovaj kruh. Pekar vam kaže da to košta 10 kuna. A vi kažete 'A ne, ne, ja ću to platiti tri kune ili četiri kune'. On vam na to kaže da ne može prodati kruh po toj cijeni, na što vi kažete 'Ne, ne, vi meni morate'. I on vam mora isporučiti kruh po toj cijeni, a njega samo brašno košta pet kuna. Eto, to vam je otprilike tako", rekao je Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca.

Pročitajte i ovo Joe Biden Rastu tenzije Biden prekinuo put zbog iranskih prijetnji: "Posvećeni smo obrani Izraela i podržat ćemo ga"

Rasli su koeficijenti, time i plaće, pa sad, primjerice, u Domu zdravlja zapad oko 98 posto svih prihoda odlazi samo na plaće.

"Ako se ovako nastavi, odnosno ako cijena usluge koju HZZO bude nama fakturirao, odnosno plaćao, ne bude adekvatno pratila cjelokupne rashode, dovest će se u pitanje funkcioniranje zdravstvenih ustanova", izjavila je Rakić Matić.

"HZZO je negdje u primarnoj digao cijene 12 posto, a troškovi su narasli otprilike 17,18 posto i to vam se opet na ono negativno poslovanje javlja gap od pet do šest posto ovisno od doma zdravlja do doma zdravlja", kazao je Jurković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Diže li vam politika tlak? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Zato sada žele pregovarati o cijenama. Udruga poslodavaca u zdravstvu ima prijedlog.

"Uvesti tripartitni model pregovaranja, ako se dogovorimo da se ta cijena za taj postupak te godine primjenjuje, ako ne arbitrira ministar. To je slovenski model, ništa nije nepoznato. Ima ga u nekoliko zemalja EU-a", kazao je Jurković.

Vremena nema

I KoHOM želi pregovarati. Ističu da imaju 510 punomoći privatnih ugovornih obiteljskih liječnika.

"Ako se ogluše, onda će KOHOM pozvati sve liječnike da ne potpišu novi nametnuti ugovor, da proslijede ugovore koji su im poslani bez pregovaranja našem odvjetničkom uredu i čekaju pregovore", tvrdi Ban Toskić.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek - 1 Još samo nekoliko dana Tihomir Cipek za Dnevnik Nove TV: "Vlada nacionalnog spasa mogla bi zapeti pri prvim poteškoćama''

Hoće li ih uključiti u pregovore, Dnevnik Nove TV je pitao HZZO, no odgovor nije dobio.

''Sve dionike i Udrugu poslodavaca u zdravstvu i udruženja liječnika pravovremeno ćemo informirati o novom modelu ugovaranja i očekujemo njihovo aktivno sudjelovanje u projektima koji su pred nama'', tvrde iz Ministarstva zdravstva.

Nema baš previše vremena jer postojeći ugovori istječu krajem lipnja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene