Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Stiže velika promjena vremena, no prije nje mogli bi pasti travanjski rekordi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Do kraja tjedna moći ćemo još uživati u neobično toplom travnju, no već sljedećeg stići će polarna zračna masa. Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja donosi detalje.

Još uvijek smo u polju visokog tlaka, pod prevladavajućim utjecajem prostrane anticiklone dok se sjeverom Europe premještaju ciklone. Fronta gdje se sudaraju dvije zračne mase, hladna i topla polako se već pomiče centralnoj Europi, a u ponedjeljak će nam biti i vrlo blizu.

Iza nje, trenutno sjevernije nalazi se vrlo hladna, polarna zračna masa koja će se s frontom sredinom tjedna spustiti sve do naših krajeva pa će nam vrijeme u drugoj polovici sljedećeg tjedna biti prilično svježe. Ta izmjena iz vrućeg u hladno, neće baš proći tiho.

Pročitajte i ovo Velika akcija Europola. ilustracija EUROPOL u akciji Pala banda koja je izvukla stotine milijuna eura: Obećavali ogromnu zaradu na kanabisu za medicinsku upotrebu

Rekordne temperature

Očekuje nas pretežno ili potpuno sunčano jutro u nedjelju, ponegdje uz sumaglicu ili maglu, koje će prije svega biti na istoku zemlje te moguće nakratko i duž Jadrana. Zapuhat će jugozapadnjak, najprije u gorju i na sjeverozapadu. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti od 8 do 12, a na Jadranu 15 do 18 stupnjeva.

Sunčano i poslijepodne, još jednom će biti i vrlo toplo, pomalo i vruće. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, dok će temperatura biti između 28 i čak 31 stupanj. Travanjski rekordi su tu negdje, neće iznenaditi ako koji sutra poslijepodne bude i ugrožen.

Pretežno sunčano te najmanje vrlo toplo očekuje i Slavoniju i Baranju. Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, dok temperatura, kao i na zapadu i ovdje može porasti do 31 stupanj u najtoplijem dijelu dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Diže li vam politika tlak? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

I u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu također će prevladavati sunčano, a kao i u ostatku zemlje danju će biti prilično toplo. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, prema otvorenom moru krajem dana jugo. Dnevni maksimum temperature očekuje se između 23 i 28 stupnjeva.

U Dalmaciji sunčano, vjetar većinom slab, jugozapadni ili promjenjiva smjera. Temperatura ovdje, sutra većinom od 24 do 29 stupnjeva.

Uz ovakvo vrijeme i more se zagrijava, u subotu je bilo od 16, najčešće oko 18, do 20 koliko je u 15 sati izmjereno u Dubrovniku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok

UV indeks će i u nedjelju biti visok, sunčanje je zdravo, no ipak sredinom dana suncu se, osobito na početku sezone, valja izlagati vrlo postupno.

Novi tjedan, nove vremenske prilike

U ponedjeljak će još prevladavati sunčano i vrlo toplo, ali bit će i dosta vjetrovito. Zapuhat će umjereni i jak, u gorju i olujan jugozapadnjak. U utorak postupno naoblačenje, potom kiša, pljuskovi i grmljavina.

Tijekom dana će uz sjeverac postajati i sve hladnije. U noći na srijedu kiša će u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, pri čemu je moguće i stvaranje snježnog pokrivača. U srijedu oblačno, hladno, uz sjeverac i povremene oborine.

Pročitajte i ovo Zagreb Stambena politika Kako do stana u Hrvatskoj? Oni tvrde da imaju plan za siguran krov nad glavom

I na Jadranu još u ponedjeljak većinom sunčano i vrlo toplo. Puhat će umjereno jugo koje će u utorak i pojačati. Zatim stiže naoblačenje, kiša i pljuskovi, osobito prema kraju dana.

Jako jugo na sjevernom dijelu okrenut će na buru koja će se u srijedu zatim proširiti na cijelu obalu. U utorak i srijedu ponegdje na moru su mogući izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Od srijede i na Jadranu svježije.

Svježina će se zadržati sve do kraja tjedna, vrijeme će prema vikendu biti promjenjivo, sa sunčanim razdobljima, mjestimice i ponekom kapi kiše, a sve ukupno, često hladnije od prosjeka za doba godine. Tako ćemo iz jednog ekstrema, sredinom tjedna, prijeći u drugi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene