Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podaci UN-a

Rastu cijene hrane, poskupjelo meso, mlijeko, mliječni proizvodi...

Trgovina, ilustracija
Trgovina, ilustracija Foto: Getty Images
Cijene hrane porasle su u ožujku. Košarica osnovnih prehrambenih proizvoda poskupjela je tako na mjesečnoj razini prvi put od rujna 2023. godine.

Cijene hrane porasle su u ožujku prvi put u osam mjeseci, što odražava naglo poskupljenje biljnih ulja, izvijestila je u petak Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u ožujku za 1,3 boda u odnosu na revidiranu vrijednost u veljači i iznosio je u prosjeku 118,3 boda. To znači da su na mjesečnoj razini porasle za 1,1 posto.

Košarica osnovnih prehrambenih proizvoda poskupjela je tako na mjesečnoj razini prvi puta od rujna 2023. godine, pokazuju FAO-ovi podaci.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak jeftinija je za 7,7 posto. Najviše su na mjesečnoj razini poskupjela biljna ulja, za 8,0 posto, dosegnuvši najvišu razinu u godinu dana zbog smanjene proizvodnje palminog ulja i solidne potražnje u jugoistočnoj Aziji. Potporu cijenama sojinog ulja pružila je pak snažna potražnja u sektoru biogoriva, osobito u Brazilu i SAD-u.

Zamjetno su porasle i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 2,9 posto u odnosu na veljaču, odražavajući poskupljenje sira i maslaca.

Meso je u ožujku poskupjelo za 1,7 posto u odnosu na veljaču, zbog snažne potražnje za peradi, svinjetinom i govedinom.

Šećer je pak naglo pojeftinio, za 5,4 posto u odnosu na veljaču, uglavnom zbog poboljšanih procjena indijske proizvodnje u sezoni 2023./2024. i ubrzanog tempa žetve u Tajlandu.

Zamjetno su u ožujku pojeftinile i žitarice, za 2,6 posto u odnosu na veljaču, odražavajući niže izvozne cijene pšenice u uvjetima žestoke izvozne konkurencije EU-a, Rusije i SAD-a i otkazane kineske nabave. Kukuruz je pak poskupio, djelimice i zbog logističkih teškoća u Ukrajini.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak žitarice su jeftinije za 20 posto.

Skromni rast proizvodnje pšenice

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je ponovo, marginalno, podigao procjenu svjetske proizvodnje žitarica u 2023., na 2,841 milijardu tona. To bi značilo da je u odnosu na prethodnu godinu porasla za 1,1 posto, potvrdili su procjenu iz ožujka.

Podigli su pak procjenu potrošnje žitarica u sezoni 2023./2024., na 2,83 milijarde tona, što bi predstavljalo povećanje za 1,3 posto u odnosu na sezonu 2022/2023.

Pročitajte i ovo Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Time bi svjetske zalihe žitarica ovog ljeta, na kraju sezone 2024., iznosile 894 milijuna tona, izračunali su u FAO-u, dodavši da će biti više za 2,3 posto nego na početku sezone.

Globalna trgovina žitaricama trebala bi u aktualnoj sezoni, po novim FAO-ovim izračunima, porasti za 1,7 posto, na 485 milijuna tona, uz veći obujam trgovine žitaricama krupnog zrna, poput kukuruza.

Pročitajte i ovo Rade Dragijević Slučaj se širi Brata osumnjičenog za ubojstvo odvela policija: "Čudna obitelj, piju kavu kao da se ništa nije dogodilo"

FAO je istodobno blago smanjio procjenu globalne proizvodnje pšenice u ovoj godini, na 796 milijuna tona, što bi značilo da bi porasla za 1,0 posto u odnosu na 2023.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene