Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I umrijeti je luksuz

Cijena smrti u Hrvatskoj: Zbog visoke cijene pogreba mnogi su prisiljeni svoje bližnje pokopati - na rate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči blagdana Svih svetih uređuju se grobovi najmilijih, a mnogi od njih pokopani su na rate. Umrijeti i biti ispraćen u Hrvatskoj pravi je luksuz zbog čega obiteljima preminulih moraju izdvojiti iznose od pet znamenki.

Kako trošak pogreba jednoga dana ne bi snosila njihova obitelj, Osječanka Desa i njezin suprug kreditom su si kupili i uredili grob.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

"Odlučili smo se kad je suprug otišao u mirovinu, da djeci ne ostavimo dug. To je velik trošak. Mogu vam reći to nas je jako puno koštalo, preko 25 tisuća kuna", ispričala je Desa Špek.

Za grobno mjesto s okvirom potrebno je izdvojiti 9.000 kuna, a najskuplja grobnica prodana u Osijeku koštala je 186.000 kuna

Najjeftinija su grobna mjesta bez okvira, ploče i spomenika.

"Najniža cijena grobnog mjesta je 1.125 kuna, znači, najjeftinija oprema 995 kuna. To je oprema koja obuhvaća sve što je potrebno da se sprovod provede", rekao je Hrvoje Ostrički, direktor komunalne tvrtke.

Jedna od najvećih stavki upravo su ljesovi, a zbog konkurencije na tržištu i pogrebnici nude popuste.

"Cijene pogrebne opreme se kreću od 1.700, 1.800 kuna. Srednje cijene su oko 3.000 kuna pa nadalje. Bitno je za reći da ne naplaćujemo gradski prijevoz, ne naplaćujemo osmrtnice", rekao je Damir Erdeljić, djelatnik privatnog pogrebnog poduzeća.

Cijena najskromnijeg pogreba u Osijeku oko 4.000 kuna

No, lijes i grobno mjesto nisu jedini izdatak.

"Potrebno je računati nekakve troškove oko same organizacije pokopa, dakle, od korištenja hladnjače, od korištenja mrtvačnice, od samog vođenja ukopa, to je negdje oko 2.200 kuna", objasnio je Domagoj Vinaj, tehnički rukovoditelj komunalne tvrtke.

Cijena najskromnijeg pogreba u zemljani humak košta nešto više od 4.000 kuna. Za dostojanstveniji pogreb, koji podrazumijeva i spomenik, trebat će gotovo 20 tisuća kuna, dok će luksuzna varijanta s grobnicom, kamenom pločom, američkim lijesom i ukrasima premašiti 70 tisuća kuna.

Svemu treba dodati troškove za svećenika, cvijeće, glazbu i detalje poput vrste slova na spomenicima.

Graviranje jednog slova košta devet kuna, njegovo bojanje u srebrnu boju dodatnih 4,50 kuna, a pozlata sa pravim zlatom 25 kuna.

Cijena smrti kao suho zlato, no u odnosu na Zagreb ili Split, Osijek je još uvijek jeftiniji.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene