Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Istri počela je sezona tartufa. Ova dragocjena gljiva na tržištu, posebno se cijeni i može dosegnuti vrtoglave iznose. Buzet i okolica turiste u posezoni privlače upravo ovom delicijom. Gostima je sve zanimljivo od načina traganja do pripreme ukusnih jela.


Ivan i Crnko su uporni. U potrazi za 'skrivenim blagom' znaju provesti gotovo čitav dan. 'To vam je kao lutrija. Jedanput pronađete više, jedanput manje, jedanput ništa', kazao je tartufar Ivan Karlić.

Vezani članci Nestao Dražen Zlomislić Nastavlja se potraga za nestalim vojnikom: Traži ga gotovo 150 vojnika, policajaca i HGSS-ovaca Pripadnici ugandanske vojske, ilustracija Goli i bosi pobjegli iz zatvora: "Više od 200 kriminalaca je u šumi, mogli bi vam provaliti u potrazi za odjećom"

Vrijednost skupocijenog gomolja mjeri se u gramima, a obračunava u tisućama kuna. Unatoč cijeni, sve je traženiji istarski proizvod. 'Sad su trenutno od 3 do 10 tisuća kuna', kaže Ivan. U zimskim mjesecima njegova se cijena zna popeti čak iznad visokih 20 tisuća kuna. Ni domaći ni strani gosti ne mogu im odoljeti.

>> Potraga za jestivim zlatom!

'S njima možemo raditi čuda. Od predjela, toplih predjela, tjestenina, mesa, deserta', kaže Fabiana Mijanović, vlasnica restorana.

Njihova sezona je tek počela. Jesenji vikendi rezervirani su za kušanje svih vrsti specijaliteta. A specijaliteti, definitivno jedan od razloga tisuća posjeta središnjoj Istri.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook