Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

ODLAGALIŠTE MARIŠĆINA

Uzavrela atmosfera pokraj Rijeke: "Smrad nas guši, ova godina je nepovratno izgubljena... Pišemo kaznenu prijavu!"

Smetlište na Mariščini (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Smetlište na Mariščini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Načelnica općine Viškovo Sanja Udović (Foto: Dnevnik.hr) Načelnica općine Viškovo Sanja Udović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Smetlište na Mariščini (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Smetlište na Mariščini (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Smetlište na Mariščini (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Smetlište na Mariščini (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Smetlište na Mariščini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Prije manje od tri tjedna Upravni sud u Rijeci donio je odluku da centar za gospodarenje otpadom Marišćina posluje nelegalno. Ministarstvo je obećalo da će ispraviti problem, no centar i dalje radi. Mještani su na rubu strpljenja i najavljuju tužbe.

Bez okolišne dozvole i uz presudu Upravnog suda u Rijeci, Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina i dalje radi. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručuje da će sve biti ispravljeno na vrijeme. “Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dobilo je 60 dana za postupanje i u ovom trenutku u fazi je izrada nove okolišne dozvole“, kaže Ćorić.

Pročitajte i ovo Krunoslav Katičić potez Domovinskog pokreta HDZ reagirao na kaznenu prijavu protiv Plenkovića: "Nismo se tome nadali..." Ivan Penava predao kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića Ništa od koalicije? Domovinski pokret predao kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića

Smetlište na Mariščini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Eko aktivisti za to vrijeme traže privremeno zatvaranje centra. Predsjednik kriznog eko stožera Marišćina Josip Begonja jedan je od onih koji traže istraživanje slučaja. “Pišemo kaznenu prijavu i tražimo od državnog odvjetništva da istraži zbog čega ministarstvo i vlasnici nisu postupili po odluci upravnog suda; isto tako šaljemo i i Europskoj komisiji“, rekao je Begonja.

Načelnica Općina Viškovo Sanja Udović najavljuje akcijski plan za Marišćinu. “Sav onaj utjecaj koji je prisutan u okolišu, a reći ćemo prvo nekakve vrećice koje se nalaze i druge vrste otpada u samom okruženju, morat će se ukloniti. A da ne kažem sve one druge korake koje ćemo kroz taj dokument pripremiti“, objasnila je Udović.

Smetlište na Mariščini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Načelnica općine Viškovo Sanja Udović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Poduzete su i mjere za spriječavanje smrada iz centra koji godinama guši mještane. Građani kažu da otplinjavanje ništa ne znači jer mirisi i dalje postoje. No ipak, pomaci se vide, posljednje prekoračenje sumporovodika bilo je drugog svibnja.

Goran Crvelin iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ kaže da je ova godina nepovratno izgubljena. “Ova godina je nepovratno izgubljena što se tiče kategorije kvalitete zraka, prema H2S-u će i ove godine biti druga kategorija odnosno onečišćen zrak“, zaključio je Crvelin.

Mješani tvrde da je za to kriv biootpad kao i stanovnici cijele županije, koji ili ne razvrstavaju otpad ili svojim nemarom upropaštavaju već razvrstano smeće. Sve to onda jednim kamionom dolazi na Marišćinu njima pod nos.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene