Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FALIŠ

Časna sestra ljevičarka stiže u Šibenik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Časna sestra ljevičarka stiže u Šibenik povodom Festivala alternative i ljevice, a predstavit će se zadnji dan festivala, 6. rujna.

Teresa Forcades - nova ikona europske ljevice, kako je nazivaju mediji, gošća je ovogodišnjeg, drugog po redu Festivala alternative i ljevice Šibenik. Benediktinka koju su proglasili najradikalnijom sestrom Europe, boravit će na FALIŠ-u svo vrijeme trajanja festivala (3.-6. rujna 2014.), a publici će se predstaviti zadnjeg dana festivala, u subotu, 6. rujna, na Trgu Ivana Pavla II, poznatom i kao Mala loža. Javni intervju s Teresom Forcades vodit će Srećko Horvat, jedan od osnivača FALIŠ-a.

'Teresa Forcades je po mnogo čemu jedna od najintrigantnijih osoba na europskoj intelektualnoj sceni. Samo naizgled, ona spaja nespojivo, a zapravo pokazuje suštinsku vezu između vjernika i ateista, katolika i pripadnika drugih religija. Njen dolazak u Šibenik je nesumnjivo veliki događaj za nas koji organiziramo Festival, kao i za hrvatsko društvo, u kojem dominiraju oni pripadnici klera koji se prema suvremenom svijetu odnose dijametralno od sestre Terese', rekao je Emir Imamović Pirke, direktor FALIŠ-a. 

O sestri Teresi

Ova španjolska časna sestra, radikalna je kritičarka kapitalizma, konzumerizma i militarizma, bankarskog sustava i mjera štednje. Kritizira i samu Crkvu iako je posvećena vjeri, naročito teologiji oslobođenja ili, prema nekim tumačenjima, kršćanskom socijalizmu. Sestra Teresa je, uz navedeno, aktivna feministica i zagovornica prava žena na pobačaj, te katalonske neovisnosti.

O Festivalu općenito

FALIŠ je događaj koji poziva na pobunu, intelektualnu, građansku, socijalno svjesnu, a sve zbog plemenitih ciljeva: socijalne pravde i jednakosti, zajedničkog prava na zajednička dobra, demokracije i slobode govora.

FALIŠ želi ukazati kako je moguće graditi pravednije i slobodnije društvo, bez robovanja lošim iskustvima takozvanih, i u međuvremenu nestalih socijalističkih društava ili profitu kao novoj dogmi u čije ime je dopušteno sve, osim jednakosti i respektiranja rada kao vlasništva svakog radnika.

FALIŠ je i događaj koji zajednicu vodi ka propitivanju i prošlosti i budućnosti, inicirajući mogućnost da se o zajedničkim interesima razgovara i izvan političkih institucija. I pomaže joj da zna kako nije sama: šibenski problemi su, naime, europski.   

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene