Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čačić protiv Vladine ideje o koncesiji

'Autocestu prodati mirovinskim fondovima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HNS-a Radimir Čačić založio se danas da država formira tvrtku za upravljanje autocestom Zagreb-Lipovac, te da ju, uz diskont, proda mirovinskim fondovima, čime bi se, kaže, autocesta sačuvala u vlasništvu hrvatskih građana, te ujedno stabiliziralo poslovanje fondova.

'Država treba formirati tvrtku koncidenta, koja održava i upravlja smjerom Zagreb-Lipovac, tu tvrtku prodati za milijardu eura hrvatskim mirovinskim fondovima, jamčiti minimalni prihod od četiri posto slijedećih 30 godina i time stabilizirati mirovinske fondove i zadržati vlasništvo građana Hrvatske nad tom ključnom imovinom', rekao je Čačić, na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Gradilište - 1 Očevid u tijeku Na izgradnji autoceste u Baranji poginuo radnik: Sa strojem je skliznuo s povišenog terena i udario u tlo Slika nije dostupna Josipović: To je potez iz nužde Stručnjaci o autocestama u koncesiji: 'Privatnog koncesionara zanima samo profit'

>> Sanader: Izrađuje se kalkulacija isplati li se koncesija na autocestu

Podsjetio je da je iz Vlade u nekoliko navrata najavljivano da će se ta autocesta dati u koncesiju, a uzrok takvim najavama Čačić vidi u činjenici da je riječ o visokoprofitnoj dionici s relativno visokom frekvencijom i niskim troškovima održavanja, koja Hrvatskim autocestama donosi čak tri četvrtine ukupne operativne dobiti. Ustvrdio je da je Vlada procijenila da bi ta koncesija državnom proračunu u ovom trenutku mogla donijeti oko milijardu eura, dok bi koncesionaru u idućih 30 godina donijela četiri milijarde.

Kazao je, međutim, da se sindikati protive davanju autoceste u koncesiju, jer bi to značilo otpuštanje tisuću prekomjerno zaposlenih u HAC-u. Rješenje vidi u prodaji tvrtke koncidenta mirovinskim fondovima, čime bi 'diskont koji je država dala ostao građanima Hrvatske danas i svima koji će sutra uplaćivati u fondove, umjesto francuskim, engleskim ili njemačkim tvrtkama i bankama'.

'Koncesija je još jedna u nizu fantastičnih ideja Vlade'

Čačić je Vladu još jednom prozvao za nesposobnost, ocijenivši kako je ideja o koncesiji 'još jedna u nizu fantastičnih ideja koje je nudila'. Podsjetio je da je ministar financija Ivan Šuker 'konačno objavio da je rupa u proračunu 10,4 milijarde kuna, čime se, kaže, 'naglo približio'' onome što HNS tvrdi već četiri mjeseca.

Čačić je suglasan sa stavom da treba smanjiti plaće u državnim i javnim službama, no Vladu, ali i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (SDP) je prozvao za prekomjerno zapošljavanje. 'Da je riječ o nesposobnosti, a ne političkoj boji, svjedoči najava zagrebačkog gradonačelnika da će broja zaposlenih u svom uredu povećati za 12 posto', kazao je Čačić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene