Danas je javnosti predstavljena inicijativa 'Ne damo naše autoceste' u povodu najave početka prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju.


Sindikati su predstavili referendumsko pitanje, jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći zakon: Izgrađene javne ceste su strateški interes RH i zabranjeno ih je davati u koncesiju za javne usluge?

Vezani članci Slika nije dostupna Karamarko: ne autoceste u koncesiju, nego koncesije za nove autoceste Slika nije dostupna Hajdaš Dončić o ostavci: 'Nisam to baš tako rekao!'

Prikupljanje potpisa kreće 11. listopada i traje do 25. listopada. Sindikati kažu da su druga rješenja: reprogram kredita po povoljnijim kamatama i obveznice ili građanima ili mirovinskim fondovima prilika da i građani zarade.

Referendum organiziraju i pomažu pet najvećih sindikalnih središnjica i brojne udruge i organizacije.
 

Inicijativu Ne damo naše autoceste! pokrenulo je dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta), sedam organizacija civilnog društva (Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) i pet sindikalnih središnjica (Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Matica hrvatskih sindikata, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Udruga radničkih sindikata Hrvatske).

I Čačić i Kalmeta u promet puštali autoceste bez potrebnih dozvola

Ovih 14 organizacija osnovalo je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a inicijativi su se priključile i brojne druge organizacije (sindikati, udruge) i građani iz svih krajeva Hrvatske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju