Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bušić nakon 30 godina na slobodi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je, primila zabilješku u kojoj američka strana objavljuje oslobađanje Zvonka Bušića, osuđenog prije 30 godina na doživotni zatvor zbog terorizma odnosno otmice zrakoplova. Pušten je na slobodu 11. rujna, ali će mu biti oduzeta dozvola boravka u SAD-u, piše Jutarnji list.

U tom dokumentu najavljuje se da će Bušić već krajem listopada biti deportiran u Hrvatsku ne uloži li žalbu na odluku. Prije deportacije Bušić će biti saslušan u američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti pod čijim se nadzorom nalazi od 11. rujna. Odluku o pomilovanju i otpuštanju iz zatvora donijela je Komisija za otpust saveznih zatvorenika pred čijim je članovima Bušić saslušan početkom srpnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zvonko Bušić odbacuje navode New York Timesa Slika nije dostupna NYT: Bušićeve žrtve pate, a on je slobodan

Pred tim istražiteljima Bušić je već bio i prije dvije godine. Unatoč pozitivnom izvješću tada nije bio pomilovan. Nakon 30 godina provedenih u američkim zatvorima, Bušić se vraća u Hrvatsku. Bušić, njegova supruga Julienne, te Frane Pešut, Slobodan Vlašić i Petar Matanić osuđeni su jer su 10. rujna 1976. oteli TWA-ov zrakoplov koji je letio na liniji New York - Chicago. Njihov je cilj bio obratiti pozornost svjetske javnosti na obespravljenost Hrvatske pod jugoslavenskim i komunističkim režimom.

Supruga i rodbina još nisu bili primili službenu informaciju o puštanju na slobodu. - Neslužbeno sam doznala da je postupak Zvonkova puštanja iz zatvora i transfera u Hrvatsku počeo ili da će početi. Svi smo u iščekivanju Zvonkova sestra Zdravka Bušić Zato su bacali letke “Poziv na dostojanstvo i slobodu”. Jedan od zahtjeva, nakon otmice zrakoplova, bio je da se objavi sadržaj letka koji je bio pohranjen u jednom pretincu na newyorškoj željezničkoj postaji. 

Iako je policija bila obaviještena da je u pretincu paklena naprava, tijekom demontaže jedan je policajac poginuo.

Otmičari su preletjeli London i Pariz, bacali letke, a predali su se tek u pariškoj zračnoj luci De Gaulle. Bušić i supruga Julienne osuđeni su 1977. na doživotni zatvor, a ostali na 30 godina. Bušić je dobio pravo na pomilovanje nakon deset godina zatvora, ali do toga, unatoč preporuci suca, nije došlo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene