Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena klime

Zapuhala prvi put ove zime: Bura u posljednji trenutak spasila proizvodnju pršuta

Bura spašava pršute u Dalmaciji (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Bura spašava pršute u Dalmaciji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bura spašava pršute u Dalmaciji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Bura spašava pršute u Dalmaciji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bura spašava pršute u Dalmaciji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Bura spašava pršute u Dalmaciji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bura spašava pršute u Dalmaciji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Bura spašava pršute u Dalmaciji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bura spašava pršute u Dalmaciji (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Bura, koja je tijekom ovog vikenda zapuhala u Dalmaciji, mnogima je u posljednji trenutak spasila proizvodnju pršuta.

Prijeko potrebna za proizvodnju, bura je ove zime je tek sad zapuhala prvi put. Dugotrajna južina s vlagom i neuobičajeno visokim temperaturama već je prouzročila štete.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati

"Jadni ljudi se muče po cijelu godinu i sada moraju baciti meso", govori Nikola Arbanas, Smilčić.

Šteta se ne može popraviti, a ono što se spasiti može, donosi se u pršutanu gdje se pršutima pruža prva pomoć. U uvjetima kojima ne smeta ni jugo, ni toplina, ni vlaga.

Bura spašava pršute u Dalmaciji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Bura spašava pršute u Dalmaciji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Ako se vlažno meso dimi, onda se dim lijepi na meso, zatvaraju se pore i jednostavno se ne suši. Mi imamo temperaturu od 2 do 4 stupnja i kontroliramo tu temperaturu. A kad meso izađe na dim, na sušenje, onda je idealna temperatura 15 stupnjeva", govori Slavko Ćoza, Vinjerac Ćoze.

Nije orkanska i ona prava velebitska, ali bura je posljednja tri dana u Dalmaciju donijela toliko očekivani suhi zrak i niže temperature. Usprkos olakšanju, ovogodišnja zima u Dalmaciji ni po čemu nije tipična, pa tako ni po proizvodnji suhomesnatih proizvoda, jer gdje priroda pokaže neposlušnost, teško će proizvodi iz pušnice izaći spremni za stol.

Klima se drastično mijenja, poneki proizvođači imaju čak od 30 do 40 posto štete i sve manje vjeruju da će se u budućnosti i dalje moći proizvoditi i sušiti pršut na tradicionalan način.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene