Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Diljem Hrvatske temperature su jutros ispod ništice.


Hrvatska se danas probudila u 'debelom' minusu. U Daruvaru je jutros izmjereno -12 stupnjeva. Prognoza za danas je promjenljivo oblačno. Mjestimičnih oborina bit će uz više oblaka osobito poslijepodne u gorskim krajevima i Dalmaciji. U unutrašnjosti će biti snijega, a duž obale kiše. Očekuje se slab vjerat, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura i istočnjak, na preostalom dijelu prijepodne prolazno istočnjak i jugo, a zatim bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna zemperatura zraka od -6 do -1, na Jadranu uz obalu od 2 do 8 °C, na otocima na otocima malo viša.

Vezani članci Proljetni snijeg - 2 Oblačno i kišovito, a onda opet jaka promjena: Doznajte što nas sve očekuje u idućim danima Led s tornja Jao onome tko se nađe pod ovim tornjem: Čak i ako ga led promaši, zvuk ulijeva strah u kosti

>> Snijeg, led i i bura otežavaju promet u cijeloj zemlji

Poteškoće u prometu

Zbog jake bure, Jadranskom magistralom (D 8) između Bakra i Senja zabrana je prometovanja za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle).Jak vjetar usporava vožnju dionicom autoceste A 6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i tunela Tuhobić. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na sjeverozapadu zemlje. Posebice oprezno treba voziti na dionicama autocesta: A 2 Zagreb-Macelj, od Krapine do Zagreba, A 3 Bregana-Lipovac između Bregane i Nove Gradiške, te na dijelu između Zagreba i Karlovca. Zbog niskih temperatura u većem dijelu zemlje moguća je poledica, upozoravamo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te održavaju sigurnosni razmak. Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na državnim i županijskim cestama:

Lika:

D 23 Senj-Žuta Lokva-Kapela,

D 42 Saborsko- Poljanak-Selište,

D 52 Špilnik-Vrhovine-Č. Klanac,

D 218 Užljebić-Donji Lapac-Doljani- Brotnja-Srb-Sučević.

Gorski kotar:

D 3 Zdihovo-Kupjak-Delnice (stara cesta kroz Gorski kotar),

D 501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja,

D 42 Stubica-Ogulinski Hreljin,

D 203 Brod na Kupi-Delnice,

ŽC 5030 Platak-D 3,

ŽC 5032 Crni Lug-Gornje Jelenje,

ŽC 5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,

ŽC 5062 Fužine-Lukovo-Kraljev Jarak,

ŽC 5068 Fužine-Zlobin-Hreljin,

ŽC 5191 Sopač- Mrkopalj-Tuk, te na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica i Vrbovskog. Na Sljemenskoj cesti i Žumberačkom gorju obavezna je zimska oprema. Za sav promet zatvorena je državna cesta D 506 Dobroselo-Mazin. Pojačan je izlaz teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo. Trajekti plove redovito. (Hina)