Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuka da ne izlaze

Osječki gradonačelnik Radić: "Uputit ćemo Vladi apel da se proglasi stanje ekološke katastrofe za Osječko-baranjsku županiju"

Aktualno Galerija Dim zbog požara u Osijeku - 1 Dim zbog požara u Osijeku - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Dim zbog požara u Osijeku - 2 Dim zbog požara u Osijeku - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Dim zbog požara u Osijeku - 3 Dim zbog požara u Osijeku - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Dim zbog požara u Osijeku - 4 Dim zbog požara u Osijeku - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka Galerija 1/5 >>
Prizori crnog, gustog dima, naravno, zabrinuli su građane. Prvo su dobili poruke upozorenja na mobitele, rečeno im je da zatvore prozore, ne izlaze van. Zatvorene su, a nekim cestama je zabranjeno voziti.

Gust dim koji je vjetar nosio južno od Osijeka nadvio se nad okolna naselja, prekrio je Čepin, Tenju, Antunovac, Ernestinovo, Ivanovac. Civilna zaštita pozvala je građane da zatvore prozore te da se vani zadržavaju kratko. Obustavljena je nastava u okolnim mjestima.

"Sad gledam ide sve prema Antunovcu, a sin mi je s unukom u Antunovcu, sad ne znam što da radim. Malo malo dođem, pogledam da vidimo kakva je situacija, najveći problem nam je dim", rekao je Alen Berić.

"Kad sam vidjela gusti dim ipak sam sve zatvorila. Mi smo morali van, kad se vratimo kući čekat ćemo upute. Nije jednostavno", poručila je Anela.

Pročitajte i ovo Trenutak slijetanja autobusa s nadvožnjaka Uznemirujući video VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: Pogledajte trenutak kad je autobus sletio s nadvožnjaka kod Venecije

"Puno dima, što da vam kažem. Vjetar je pirnio i odnio ga dole. Sve ide prema Vinkovcima. Vjetar nosi", izjavio je Stjepan.

Zbog dima koji se širio cijeli dan mnogi su se vratili starim navikama - maskama na licu.

"Zbog ovog svega sto se događa, čovjek se treba zaštititi ako može sam", istaknula je Verica. "Zbog čestica. Tako mi je rekla sestra. Bio sam kod doktorice", dodao je Veseljko.

Kako bi zaštitili djecu od opasnosti, Civilni stožer osječko-baranjske županije školama koje se nalaze u kritičnom području poslao je poruku da obustave nastavu.

"Jutros smo se iznenadili s ovim dimom iznad mjesta. Kontaktirali smo roditelje, za početak smo zadržali djecu kod kuće. Oko sedam sati smo dobili uputu Županijskog ureda za obrazovanje i mlade da u našoj školi danas ne bude nastave", kazao je Damir Škrlec, ravnatelj OŠ Ernestinovo.

"Roditelji su prvi počeli zvati nas, stavili smo obavijest na web stranice škole - danas nema nastave. Hranu smo prebacili za sutrašnji dan imali smo sreće da nam je danas jelovnik takav da smo to mogli, otkazali smo hranu za produženi boravak", ispričala je Branka Mack-Savanović, ravnateljica OŠ Miroslava Krleže Čepin.

Pročitajte i ovo Škola - 4 Ovo morate znati Znate li zašto školski sat traje 45 minuta? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Pa su učenici poslani kućama.

"Unuk me probudio jer je došao tu iz škole. On je vikao ja sam se već bila probudila. 'Bako, bako nema nastave'. Oni su sretni sto nemaju nastave", rekla je Kristina.

"Jako mi je čudno da nema nastave, saznao sam jutros da je požar bio u Osijeku. Danas smo trebali lektiru imati hvala Bogu da nema nastave pa nismo imali", izjavio je Moreno, učenik OŠ Miroslava Krleže.

Zbog sigurnosti i promet je na državnoj cesti prema Vinkovcima bio obustavljen. Zbog siline vjetra crni dim se proširio do mjesta udaljenih i 70-ak kilometara od samog požarišta.

Uživo iz Osijeka javila se reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić

"Cesta prema Vinkovcima koja je cijeli dan bila zatvorena napokon je otvorena za promet", izvijestila je Drmić.

"Kao što znate dojavljeno je za požar u tvrtki iza 00:40, ja se ovim putem moram zahvaliti našim vatrogascima koji su odmah izašli na teren i promptno reagirali i gradskim tvrtkama Unikom i Cesting koje su odmah poslali sve raspoložive snage, uključujući i bagere kako bi odmaknuli plastiku i da bi se što lakše gasio požar. Požar je trenutno lokaliziran, pod nadzorom je i pratit ćemo ga i dalje cijelu noć i u četvrtak ujutro i pravovremeno izvještavati javnost", poručio je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

"Naša preporuka građanima je da ako ne moraju biti na otvorenom, prevencije radi da ne budu, naime prema izvještajima DHMZ-a na dvije postaje u gradu Osijeku je kvaliteta zraka bila zadovoljavajuća tijekom dana i do prije par minuta. Zahvaljujući mobilnom uređaju koji nam je poslao Grad Zagreb, kojem ovim putem zahvaljujem, smo izmjerili kvalitetu zraka na Trgu Ante Starčevića koja govori da nema onečišćujućih tvari i uskoro bi taj uređaj trebao doći u mjesni odbor Brijest gdje ćemo također izmjeriti kvalitetu zraka", upozorio je gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Zapaljena litij-ionska baterija u hostelu u Australiji Pobjegli u zadnji čas VIDEO Zapalila se i eksplodirala litij-ionska baterija: Iz zgrade evakuirano 70 ljudi

"U Osijeku je cijeli dan kvaliteta zraka zadovoljavajuća, učenici osnovnih škola koje spadaju pod ingerenciju Grada Osijeka i srednjih škola koje spadaju pod ingerenciju Županije su išli u školu. Pratit ćemo stanje, vjetar ide južno od grada tako da dim ne ide na grad. Zasada nemamo preporuke ni za gradske ni za županijske škole da ne idu u školu. Poljoprivredna škola u Osijeku je jedina škola u Osijeku u kojoj je Županijski stožer izdao preporuku da se ne ide u školu s obzirom da se nalazi najbliže požarištu", rekao je Radić. 

"Pratit ćemo cijelu noć, bit ćemo tu zajedno s vatrogascima i sa svim službama i u četvrtak i ovisno o stanju, vjetru, kvaliteti zraka ćemo reagirati. Također želim napomenuti da redovito pratimo kvalitetu vode koja je zadovoljavajuća kao i prethodnih dana, prije požara", dodao je. 

"Od ranih jutarnjih sati sam u kontaktu s premijerom Andrejem Plenkovićem s kojim se čujem cijeli dan i u četvrtak ćemo župan i ja uputiti Vladi apel da se proglasi stanje ekološke katastrofe za Osječko-baranjsku županiju", zaključio je Radić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene