Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentirao i nesreću u veneciju

Plenković o požaru u Osijeku: "Važno je da građani prate informacije, provest će se istraga"

Premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Goran Mehkek/Cropix Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Goran Mehkek/Cropix Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Andrej Plenković Galerija 1/5 >>
Premijer Plenković komentirao je požar u Osijeku i nesreću u Veneciji. "Izgleda da je u autobusu bilo i dvoje hrvatskih državljana", rekao je o strašnoj nesreći u Italiji.

Premijer Plenković komentirao je požar u Osijeku."Razgovarao sam s gradonačelnikom. Riječ je o nezapamćenom požaru. Tamo je jako puno otpada, kojeg je jako teško ugasiti. Zahvaljujem svim službama koji su angažirani i koji nastoje smanjiti štetu. Vidjeli smo i veliki dim. Važno je da građani prate informacije nadležnih službi", kazao je premijer na početku sjednice Vlade. 

"Čuli smo da je došlo do ozljeđivanja vatrogasaca, jednoga i teže", rekao je. Provest će se izvidi i istraga u vezi požara. Komentirao je i nesreću u Veneciji. 

"Izgleda da je u autobusu bilo i dvoje hrvatskih državljana. Nemamo još sve informacije, ne znamo u kakvom su stanju", rekao je premijer. 

Venecija je proglasila dan žalosti, nakon sinoćnje nesreće turističkog autobusa u kojoj je prilikom slijetanja s autoceste poginula najmanje 21 osoba, uključujući dvoje djece. Među poginulima su Ukrajinci, Francuzi i Nijemci. Autobus je prevozio četrdesetak talijanskih i stranih turista koji su bili upravo posjetili Veneciju i vraćali se u svoj kamp nešto prije 20 sati.

Među 15 ozlijeđenih je dvoje djece i dvoje tinejdžera, a petero ozlijeđenih je u "vrlo teškom" stanju. 

Premijer je u uvodnom govoru podsjetio da je inflacija niža u kolovozu i da je Vlada zamrznula cijene brojnih proizvoda. Komentirao je i kupnju francuskih borbenih aviona.  

"To je uistinu zadnje što tehnologija ima kad je riječ o ovakvim avionima i tako se Hrvatska vojska, HRZ i mi kao država u potpunosti na drugi način strateški pozicioniramo na geopolitičkoj i vojnoj karti Europe. Riječ je o novoj kvaliteti koja će u potpunosti promijeniti dosadašnji karakter HRZ-a", rekao je Plenković.

Naveo je kako su vodili računa i o financijskom aspektu, odnosno utjecaju ove kupovine na javni dug te je proces vođen s maksimalnom brigom da je proizvod koji ćemo dobiti ogroman korak naprijed, korak koji se čekao desetljećima.

Plenković je poručio kako to nije jedino ulaganje u vojsku, podsjetivši na nabavu helikoptera Black Hawk - doći će ih još osam, uz postojeća četiri.

Tu su i helikopteri Kiowa Warrior, a uskoro dolaze i borbena vozila pješaštva Bradley. Nabavljen je i protuzračni obrambeni sustav Mistral 3 koji je u potpunosti kompatibilan sa avionima Rafale gdje će se još dodatno nadopunjavati sustavi protuzračne obrane, naveo je Plenković.

Premijer je dodao kako su u procesu i modernizacije Hrvatske ratne mornarice, podsjetio na poboljšanje materijalnog položaja hrvatskih vojnika te poručio kako hrvatski obrambeni proračun nikada nije bio veći.

Pomoć Varaždinskoj županiji za sanaciju klizišta

Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku o dodjeli sredstava za pomoć Varaždinskoj županiji na teret državnog proračuna u iznosu od 956.000 eura za financiranje sanacije klizišta nastalih u prirodnim nepogodama koje su u svibnju pogodile područje županije.

Županiju su u svibnju pogodile tuča, klizanje, tečenje, odronjavanje i prevrtanje zemljišta te poplava, što je izazvalo oštećenja na infrastrukturi, stambenim i gospodarskim objektima te poljoprivrednim površinama.

Prema podacima Ravnateljstva civilne zaštite, evidentirano je 65 klizišta na cestama i to šest na županijskim cestama (četiri nova i dva postojeća s novim velikim oštećenjima), 22 na lokalnim cestama (12 novih i deset postojećih) te 37 klizišta na nerazvrstanim cestama.

Poseban problem zbog nastanka oštećenja na prometnicama pojavio se u Općini Cestica koja graniči sa Slovenijom, gdje je evidentirano 14 novih klizišta te općinama Bednja sa evidentiranih 27 novih klizišta i Donja Voća s evidentiranih 15 novih klizišta.

Zbog velikih oštećenja na dijelu tih prometnica, one su zatvorene za promet te žiteljima tih mjesta, nisu osigurani uvjeti za normalan život.

Potpredsjednik vlade i resorni ministar Branko Bačić naglasio je da Varaždinska županija novac koji će dobiti mora namjenski utrošiti upravo za sanaciju prometnica kako bi građani mogli pristupiti svojim kućama, a o tome podnijeti izvještaj Vladi putem Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa Vlada je ovlastila da donese odluku o dodatcima na plaću zaposlenicima 62 osnovne škole koje sudjeluju u Eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja".

Za to je u proračunu za ovu godinu osiguran iznos od 1.007.091 eura te u projekcijama za 2024. i 2025. godinu po 4.028.364 eura.

Ministar Fuchs naveo je da svi zaposlenici osnovnih škola uključeni u taj eksperimentalni program ostvaraju fiksni dodatak na plaću od pet posto, a uključeni su učitelji, stručni suradnici, administrativno i tehničko osoblje.

Na taj fiksni dodatak, a ovisno o razini uključenosti u program, taj dodatak za učitelje i stručne suradnike može rasti i do 25 posto, dodao je.

Vlada je ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić ovlastila za potpisivanje ugovora o provedbi Okvirnog ugovora s Gilead Sciences, za nabavu dodatnih količina lijeka Veklury (remdesivir) koji se koristi za liječenje oboljelih s težom slikom bolesti covid-19.

Planirana količina lijeka koju je potrebno osigurati do 31. siječnja iduće godine je ukupno 5.000 doza, s cijenom jedne doze lijeka od 345 eura (bez PDV-a).

Do kraja ove godine planirano je osigurati 4000 doza lijeka, a do kraja siječnja 2024. preostalih tisuću doza, za što će ukupno trebati 1.811.250 eura s PDV-om, a novac je osiguran u Financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Prijedlog zakona o mjerama ograničavanja

U hitnu saborsku proceduru Vlada je sa sjednice u srijedu uputila prijedlog zakona o mjerama ograničavanja kojim se odgovara se na potrebe nastale višestrukim povećanjem opsega mjera koje Hrvatska provodi zbog sankcija koje je Europska unija uvela protiv Rusije.

Također, ispunit će se i dio preporuka MONEYVAL-a i FATF-e koje se odnose na provođenje sankcijskih režima Vijeća sigurnosti UN-a.

Kao država članica EU, istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Hrvatska je dužna učinkovito pridonositi provođenju sankcija koje je EU uvela i uvodi.

"Novim će se zakonom uspostaviti nacionalni okvir za provedbu ciljanih financijskih sankcija i time otkloniti preostali tehnički nedostaci u pravnom i institucionalnom okviru", dodao je.

Pročitajte i ovo Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Ozlijeđeni vatrogasci VIDEO/FOTO Šefica NZJZ-a Osijek: "Na ovome mjestu na kojem stojimo detektirali smo onečišćujuće tvari. Molim stanovnike da se drže preporuka"

Na sjednici je donesena i odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade RH i Kabineta ministara Ukrajine o suradnji na području protuminskog djelovanja.

Sporazum se sklapa s ciljem razvijanja i promicanja međusobne suradnje i pružanja pomoći u razminiranju kako bi se ublažile ekonomske, sigurnosne, ekološke i druge posljedice opasnosti od eksplozivnih ostataka rata.

MUP je zajedno s Veleposlanstvom Ukrajine u Hrvatskoj dogovorio i organizaciju Međunarodne konferencije o razminiranju koja će se održati u Zagrebu od 11. do 12. listopada.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene