Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PORUKE SRUUK-a

FOTO Pogledajte kakve je sulude poruke za uzbunu u Osijeku jutros dobio dio građana, stiglo objašnjenje iz MUP-a

Aktualno Galerija Požar u Osijeku - 9 Požar u Osijeku - 9 Foto: Vlado Kos/Cropix Sustav upozoravanja Civilne zaštite Sustav upozoravanja Civilne zaštite Foto: DNEVNIK.HR Sustav upozoravanja Civilne zaštite Sustav upozoravanja Civilne zaštite Foto: DNEVNIK.HR +0 Požar u Osijeku - 1 Galerija 1/4 >>
Sustav upozoravanja Civilne zaštite - SRUUK radi, ali poruke su građani, osim na hrvatskom, dobivali i na njemačkom i engleskom jeziku.

Zbog velikog požara u osječkoj tvrtki Drava International na izlazu iz Osijeka prema Brijestu i dima koji se širi, Sustav upozoravanja Civilne zaštite - SRUUK poslao je jutros SMS stanovnicima Osijeka da zatvore prozore i da se ne preporučuje zadržavanje na otvorenom.

"Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van ako nije nužno, zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu", stoji u poruci SRUUK-a koja je stigla građanima u srijedu ujutro.

No dio građana tu je poruku dobio na njemačkom i engleskom jeziku.

Ovako je glasila poruka na njemačkom jeziku: 

"Wir bitten die Burger, die Fenster zu schliessen und nicht nach draussen zu gehen, es sei denn, dies ist aufgrund der moglichen schadlichen Auswirkungen von Gasen aufgrund des Plastikbrands in Brijesto erforderlich", stajalo je u upozorenju.

Hrvatski je prijevod te poruke: "Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova od požara plastike u Brijestu."

Požar u Osijeku - 9 Sustav upozoravanja Civilne zaštite Foto: DNEVNIK.HR

Dio građana dobio je poruku na engleskom. 

Požar u Osijeku - 9 Sustav upozoravanja Civilne zaštite Foto: DNEVNIK.HR

Upit o porukama poslali smo Civilnoj zaštiti, odnosno MUP-u, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti: 

"Putem Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK poruke se šalju svim korisnicima mobitela na određenom području, uključujući i strane korisnike.

Tako su danas, putem sustava SRUUK, telekom operaterima upućene na slanje 102.302 poruke, od čega je 92.409 hrvatskih korisnika, a ostalo su strani korisnici.

Svim stranim korisnicima poruka je poslana na engleskom jeziku, osim njemačkih i austrijskih korisnika kojima je poruka poslana na njemačkom jeziku.

Također, prikaz poruke ovisi o mobilnom uređaju, odnosno o njegovim postavkama jezika, a ujedno i tvorničkim postavkama (firmware) koje ovise za koje je tržište bio namijenjen iako je možda kupljen u Hrvatskoj. Budući da uređaj zaprimi sve poruke, prvo prikazuje onu poruku na onom jeziku kakve su postavke jezika uređaja (npr. njemačke postavke – prikaže njemačku poruku) te onda prikaže i glavnu poruku na hrvatskom jeziku.

Ako je uređaj postavljen na jezik na kojem nije poslana poruka (npr. mađarski), onda će prikazati samo hrvatsku poruku", naveli su u odgovoru. 

"Nezapamćen požar"

Nastavu za danas otkazale su škole s područja Antunovca, Ernestinova, Laslova, Čepina i Vuke. Vjetar čestice nosi prema tim mjestima.

Veliki požar buknuo je noćas na deponiju uskladištene plastike osječke tvrtke Drava International. Gase ga mnogobrojni vatrogasci, objekt je zatvoren, a djelatnici evakuirani, izvijestio je ranije jutros Stožer Civilne zaštite Osijeka.

Načelnik Stožera, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je novinarima na mjestu događaja kako je požar, koji je planuo iza ponoći, kada se govori o osječkom području, dosad nezapamćenih razmjera.

Vatrom je zahvaćena uskladištena plastika na više tisuća četvornih metara, još uvijek nije pod kontrolom, a jutros se proširio i do proizvodnog objekta tvrtke.

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo s područja Osijeka i okolice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene