Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dogovor slovenskog premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i rješavanju graničnog pitanja pozdravio je u petak u Ljubljani i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.


Srbijanski ministar boravio je u petak u posjetu Sloveniji i sastao se s najvišim slovenskim dužnosnicima. 'To je važan događaj za obje zemlje koje su na najboljem putu da riješe svoje probleme', rekao je Jeremić nakon susreta sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare. Jeremić je rekao da je Srbija zahvalna Sloveniji na njezinoj jasnoj potpori i Srbiji i Balkanu u eurointegracijskom procesu. 'Budućnost zapadnog Balkana danas se čini boljom nego prije, a budućnost cijele regije u Europskoj je uniji', rekao je Jeremić, pozdravivši, među ostalim, i dogovor premijerke Kosor s premijerom Pahorom koji je postignut neposredno prije njegova susreta sa Žbogarom.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Sloveniji broj zaraženih opet raste, od ponedjeljka nove mjere Koronavirus u Sloveniji U Sloveniji raste broj zaraženih: Tema dana je izjava epidemiologa koja je izazvala velike nedoumice

>> Slovenija deblokira pregovore, RH jamči da neće prejudicirati granicu

Jeremić je rekao kako se nada da neće biti nepredvidivih zapreka u obećanju Europske unije da će ukinuti vize za građane Srbije, te naglasio da u EU trebaju ući sve države 'zapadnog Balkana'. Po Jeremićevim riječima to je povijesno važan proces, a Europska unija bit će na taj način potpuna, što će biti civilizacijski iskorak. Integriranje Balkana u Europsku uniju posao je koji treba obaviti sadašnji naraštaj vođa, a riječ je o procesu koji podupire Slovenija iako će i države u regiji u to trebati uložiti mnogo napora i rada, dodao je Jeremić. Jeremić i Žbogar najavili su da će potkraj rujna Ljubljanu službeno posjetiti i srbijanski predsjednik Boris Tadić. (Hina)